BIH

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovat će na 72. zasjedanju Generalne skupštine UN

Avaz.ba

18.9.2017

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovat će na 72. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, koja se održava u Njujorku, Sjedinjene Američke Države.

Prvog dana posjete, u utorak, 19. septembra 2017. godine, planirani su bilateralni susreti sa generalnim sekretarom Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) Thomasom Gremingerom i ministrom inostranih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom. Ministar će u u večernjim časovima prisustvovati prijemu čiji će domaćini biti predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Drugog dana posjete, 20. septembra 2017. godine, ministar će učestvovati na radnom doručku Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), kojem će prisustvovati ministri vanjskih poslova zapadnog Balkana (WB6), kao i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han (Johannes Hahn). Ministar će istog dana imati susret sa generalnim sekretarom Stalnog arbitražnog suda (PCA) Hugo Hans Sibleszom, te će prisustvovati prijemu koji organizuje ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata Šeik Abdulah Binn Zajed El-Najan (Sheikh Abdullah Bin Zayed Al Nahya).

U četvrtak, 21. septembra 2017. godine, planirano je učešće ministra Crnatka na 8. ministarskom doručku Grupe prijatelja medijacije. Istog dana su planirani trilateralni susreti ministara inostranih poslova Republike Turske, Republike Srbije i BiH, kao i Republike Turske, Republike Hrvatske i BiH. Planirano je učešće ministra i na sastanku ministara inozemnih poslova zemalja članica Centralnoevropske inicijative (CEI), čiji je domaćin ministar vanjskih poslova Bjelorusije (BiH je članica Trojke). U večernjim satima je planirano učešće ministra na prijemu čiji je domaćin ministar vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Sigmar Gabriel.

Četvrtog dana posjete, 22. septembra 2017. godine, ministar će učestvovati na sastanku ministara vanjskih poslova Američko-jadranske povelje (A5), čiji je domaćin ministar inostranih poslova Republike Makedonije Nikola Dimitrov. Istog dana, planirano je učešće ministra i na sastanku ministara vanjskih poslova Grupe prijatelja Alijanse civilizacija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.