BIH

Srebrenica: Donatorskim i kreditnim sredstvima obnovljeno 39 stambenih zgrada

Obnovljene zgrade u srebreničkim naseljima

Piše: S. SMAJKIĆ

19.9.2017

Prema zvaničnim podacima Odjela za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove, na području srebreničke općine postoje 72 stambene i poslovne zgrade.

Od 44 zgrade u gradu donatorskim i kreditnim sredstvima obnovljeno je 39 stambenih. Općina je u proteklih nekoliko godina za obnovu krovova i oluka na nekoliko zgrada iz budžeta osigurala više od 100.000 maraka.

- Osim toga, na području ove općine ima još 11 stambenih prizemnih zgrada koje treba obnoviti i ne zna se koliko je potrebno sredstava za njihovu rekonstrukciju, jer još nije urađen premjer niti predračun. Dok se to ne uradi, ne mogu se tražiti ni donatori - pojasnio nam je Bojan Josipović, načelnik Odjela za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove ove općine.

Dodaje da na području Skelana treba obnoviti osam stambeno-poslovnih zgrada. Općina je osigurala sredstva u iznosu od 30.000 maraka za obnovu dvije stambene zgrade sa po dva stana. I na području Sasa potrebno je obnoviti 11 stambenih zgrada.

Bez zajednice etažnih vlasnika

Na području općine Srebrenica još nije osnovana zajednica etažnih vlasnika, koja je od velikog značaja za očuvanje i zaštitu stambenog fonda, tako da su sve zgrade prepuštene same sebi. O stanju stambeno-poslovnih zgrada raspravljat će se na sjednici Skupštine općine Srebrenica 29. septembra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.