BIH

Haljevac: Nama par trenutaka ništa ne znači, a njima je to veliko

Piše: Al.B

19.9.2017

U okviru jednog od najvećih projekata socijalne inkluzije djece sa poteškoćama u razvoju, sarajevski umjetnik i vijećnik u Općini Centar Sulejman Memo Haljevac posjetio je i odjeljenje Osnovne škole „Fahrudin Fahro Baščelija“ u Goraždu, u kojem se obrazuju djeca sa inteletualnim poteškoćama i kombiniranim smetnjama u razvoju. 

Sa učenicima, rukovodstvom i nastavnicima ove škole na gradskom pješačkom mostu Haljevac je organizirao art–radionicu, tokom koje je desetine dječaka i djevojčica zajednički uradilo par slika. Projekat „Mi možemo“ realizira se uz podršku Ministarstava socijalne politike i turizma i ministara Veska Drljače i Edite Đapo, u saradnji sa Zavodom za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine iz Pazarića. 

- Bili smo u Sarajevu, Mostaru, Počitelju, a danas smo u herojskom Goraždu, gradu o kojem smo tako mnogo čuli. Ova djeca su tu da vide ljepote Drine. Imali smo lijepo druženje sa osnovcima iz škole u Goraždu koja je pokazala da je dobar domaćin, a po tome je Goražde i poznato. Kada su u pitanju ovi mališani - okreni krug, obiđi nas, budi tu. Imate i vi osnovnu školu u koju idu ova djeca i mislim da im trebamo pokloniti pažnju. Nama par trenutaka ništa ne znači, a njima je to veliko – kazao nam je Haljevac.

Djeca sa intelektualnim poteškoćama i kombiniranim smetnjama obrazuju se u jednom od odjeljenja goraždanske Osnovne škole „Fahrudin Fahro Baščelija“. Jako su uključena u redovnu nastavu i na sate likovne i muzičke kulture idu zajedno sa drugim učenicima, kaže direktorica škole Jasmina Djana.

- Ovaj projekat upravo se uklapa u tu našu priču, uključuje tu djecu ali i djecu iz redovne nastave. Podržavamo sve što se odnosi na inkluzivno obrazovanje i mislim da društvo, a posebno škole moraju više uložiti i svi zajedno raditi na razvijanju svijesti i prihvatanju ovih osoba. Nikad ne možemo reći da je to završen proces - dodaje Djana.

U Goražde je stigla i grupa mladih i kreativnih osoba iz Zavoda u Pazariću, ustanove koja brine o 340 osoba iz cijele BiH. Sabina Čajić, stručna saradnica za odnose s javnošću Zavoda, kaže da ovakvi umjetnički sadržaji olakšavaju socijalnu inkluziju djece sa poteškoćama u razvoju, a sve s krajnjim ciljem stvaranja evropskih standarda života i rada ove populacije.

- Njihove reakcije nakon učešća u ovom projektu su veoma pozitivne, lijepe, šarene i razigrane, jednako kao i ova radionica. Ovo je način da djeca i mladi sa poteškoćama u razvoju i sa nekom vrstom invaliditeta pokažu da nisu ništa manje vrijedni nego njihovi vršnjaci, da su i oni veliki, mali talenti koji itekako imaju šta ponuditi društvenoj zajednici – ističe Čajić.

Radionici u Goraždu prisustvovali su i predstavnici federalnih ministarstava koja podržavaju projekat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.