BIH

Sindikat radnika rudnika FBiH podržava odluku o najavi štrajka u "Kreki"

Fena

19.9.2017

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH podržao je odluku koju je usvojilo rukovodstvo Sindikalne organizacije ZD Rudnici uglja "Kreka" u Tuzli o najavi štrajka.

Naime, Sindikalni odbor je donio odluku o stupanju u štrajk ukoliko se, u skladu sa Kolektivnim ugovorom o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva FBiH, do 25. septembra ove godine ne izvrši isplata ličnog dohotka za avgust ove godine.

Tom prilikom konstatovano  je i da su ostvareni proizvodni rezultati u ZD Rudnici uglja "Kreka" u Tuzli u proteklih osam mjeseci ove godine na jako zavidnom nivou za prilike u Koncernu JP "Elektroprivreda BiH" d.d. Sarajevo. Samo u avgustu ove godine, kako se navodi u saopćenju, ostvaren je proizvodni rezultat u iznosu većem nego što je potrebno za isplatu ličnog dohotka za sve uposlene u rudnicima uglja "Kreka", a u skladu sa Kolektivnim ugovorom o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH i zakonskim propisima.

Također, konstatirano je da dinamika realizacije investicione faze u rudnicima Koncerna JP "Elektroprivreda BiH" za period 2016-2018. godina u ZD Rudnici uglja "Kreka" u Tuzli nema potreban nivo realizacije.

- Daje se puna podrška aktivnostima Sindikalnog odbora ZD Rudnici uglja "Kreka" u Tuzli ukoliko se ne ispuni njihov zahtjev jer nedopustivo je da radnici u ovom sektoru svaki mjesec na sličan način zahtijevaju isplatu ličnog dohotka koji su teškom mukom zaradili. Takođe, treba naglasiti da će se, u slučaju realizacije navedene odluke Sindikalnog odbora ZD Rudnici uglja "Kreka" u Tuzli proizvesti velika materijalna, ali i druga šteta po Rudnik uglja "Kreka". Ukoliko dođe do organizacije štrajka u ZD Rudnici uglja "Kreka" u Tuzli, rukovodstvo Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH će predložiti rukovodstvu i članovima Sindikalnog odbora u ZD Rudnici uglja "Kreka" u Tuzli da se proizvodnja ne pokrene dok se ne utvrdi odgovornost nadležnih osoba za štetu koja je proizvedena u tom rudniku - saopćeno je iz Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.