BIH

SDA, SDS i HDZ pokušali spasiti Zvizdića od odgovornosti

Piše: S. D. - E. Ma.

20.9.2017

18.20 Završena je sjednica Predstavničkog doma PSBiH, a naredna je zakazana za 25. oktobar.

U drugom čitanju danas je podržan Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Bosne i Hercegovine, koji je predložilo Vijeće.

Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona koji je predložila poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević dobio je potrebnu većinu u prvom čitanju, a dopune se tiču onemogućavanja zamjene kazne zatvora za novčanu kaznu za krivična djela protiv integriteta BiH, odnosno napada na ustavni poredak, ugrožavanje teritorijalne cjeline BiH, sprečavanje borbe protiv neprijatelja BiH uključujući i službu u stranim vojnim formacijama. 

Podršku je dobio Izvještaj Ministarstva sigurnosti BiH o trendovima migracija i aktivnostima na zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda migranata i tražilaca azila.

18.00 Tokom glasanja o zaključku Sadika Ahmetovića da Zajednički kolegij oba doma PS BiH u dnevni red Zajedničke sjednice zakazane za 24. oktobar uvrsti tačku dnevnog reda pod nazivom –Funkcioniranje Vijeća ministara, Borjana Krišto, predsjedavajuća Doma kazala je da se o ovoj tački ne može raspravljati na već zakazanoj sjednici, jer je tako odlučio Zajednički kolegij i već utvrdio dnevni red kojim je predviđeno da poslanici i delegati pitaju, a članovi Vijeća ministara odgovoraju.  

Krišto je rekla da se o ovom zaključku ne može galsati, jer ne može jedan dom narediti drugom.  

Damir Arnaut, poslanik SBB-a ukazao je na kršenje Poslovnika

- Vas troje niste zajednički kolegij i ne možete to odlučiti. Vi ne možete sami odlučiti o tome - kazao je Arnaut predsjedavajućoj Krišto, te joj iščitao odredbe poslovnika prema kojima mora dozvoliti izjašnjavanje o Ahmetovićevom zaključku.  

Na isto je upozorio i Ahmetović.  

Kada je "pritisnuta" argumentima, Krišto je popustila u svojim stavovima i stavila je zaključak na galsanje.     

Nakon toga, s 19 glasova za, 16 protiv i tri suzdržana, poslanici su podržali Ahmetovićev zaključak.

17.50 HDZ i stranke iz RS-a odbile su zabraniti zločincima kandidaturu na izborima, kao i zabranu negiranja genocida.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije usvojio prijedlog izmjena Izbornog zakona, predlagača Denisa Bećirovića, poslanika SDP-a, kojim je traženo da se pravosnažno osuđenim ratnim zločincima zabrani kandiranje na izborima u BiH. 

Protiv ovog prijedloga od 34 prisutna poslanika njih 17 bilo je protiv (SDS, SNSD, NDP, HDZBiH) a 16 za (SBB, SDA, SDP, A-sda, BPS), dok jedan poslanik nije glasao. 

Nije prošao ni Bećirovićev prijedlog da se izmijeni Krivični zakon BiH i da se u njega uvede odredba o zabrani i sankcioniranju negiranja genocida u BiH. Od prisutna 34 poslanika, njih 17 bilo je protiv, a isto toliko za. 

Struktura snaga za i protiv i u ovom slučaju bila je kao i kod glasanja izmjena Izbornog zakona, odnosno zabrane kandidiranja zločinaca na izborima.  

Inače, poslanici DF koji su prisustvovali današnjoj sjednici, nisu bili u sali kod izjašnjavanja o prijedlozima izmjena Izbornog i Krivičnog zakona.

17.35 Nakon što je PD PSBiH izglasao da se objedine rasprave o više tačaka dnevnog reda koje se odnose na ratifikacije više međunarodnih ugovora, Arnaut je predložio da se glasa o tome hoće li Dom raspravlajtio o ovome, jer nema predlagača, članova Predsjedništva BiH.

- Stav tri Poslovnika jasno kaže u slučaju odsustva predlagača akta, o njemu se ne raspravlja osim ako Dom ne odluči drugačije. Ovdje predlagač svih ovih sporazuma je Predsjedništvo BiH, a nema nikoga od njih, tako da ako ima pitanja, predlagač ne može dogovoriti – kazao je Arnaut. 

On je dodao da se članovi Predsjedništva BiH nikada nisu odazvali pozivu na sjednicu PD PSBiH, izuzev jednom Mladena Ivanića.

Poslanici su izglasali da neće voditi raspravu i izjašnjavati se na današnjoj sjednici o ovoj tački. 

17.00 Nastavljena je sjednica Doma, nakon pauze koju je tražio poslanik Sadik Ahmetović. 

Ahmetović je predložio da oba doma Parlamentarne skupštine BiH na zakazanoj sjednici za 24. oktobar uvrste tačku dnevnog reda - Funkcioniranje Vijeća ministara.

O ovom zaključku Dom će se izjasniti po okončanju rasprave o svim tačkama dnevnog reda, kada će glasati i o ostalim tačkama današnje sjednice.

16.50 Trenutno je u toku pauza u radu Predstavničkog doma, koju je tražio Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka. 

Ahmetović nije obrazložio razloge zbog kojih traži pauzu, no do njegovog zahtjeva je došlo uoči rasprave o Informaciji Kolegija i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o zaključku usvojenom na prethodnoj sjednici koji glasi: Predstavnički dom PSBiH zadužuje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da do naredne sjednice prikupi potpise poslanika čiju podršku ima u svom radu, kako bi se u narednom periodu mogao donijeti stav o statusu Vijeća ministara BiH . 

Ova tačka je uvrštena na Ahmetovićev zahtjev jer on nije dobio odgovor na pitanje - zašto danas Predstavničkom domu nisu dostavljeni Zvizdićevi potpisi o podršci poslanika, a što je Dom zaključkom na prošloj sjednici zahtijevao od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH-.

Inače, u raspravi o ovoj temi na početku sjednice podršku Zvizdiću u tome da se ne očita pred Parlamentom BiH dali su SDA, SDS i HDZ, što je ukupno 17 poslanika i daleko je od većine u Predstavničkom domu koji broji 42 poslanika.  

16.20 Damir Arnaut, poslanik SBB-a, kazao je da SBB podržava izmjene Krivičnog zakona BiH.    

- SBB također podržava taj prijedlog. Radi se o ukidanju mogućnosti zamjene kazne zatvora za novčanu kaznu, a po svim pitanjima koje pokriva Glava 16. Krivičnog zakona BiH, a tu se, da podsjetim, radi o krivičnim djelima protiv integriteta BiH. Dakle, napad na ustavni poredak, ugrožavanje teritorijalne cjeline BiH, sprečavanje borbe protiv neprijatelja BiH..., uključujući i priključenje stranim vojnim formacijama. Ovo je zaista jedan pozitivan Prijedlog zakona i mi to u potpunosti podržavamo. U velikom je interesu BiH i njene cjelovitosti i ustavnog poretka i ja pozdravljam ovaj prijedlog - rekao je on. 

Arnaut je podsjetio i da se ovo odnosi na član 162 b. Krivičnog zakona, koji podrazumijeva sankcioniranje odlaska na strana ratišta, a koji je usvojen upravo na prijedlog Kluba SBB-a.

I, Šefik Džaferović je kazao da će SDA podržati izmjene ovog zakona.  

15.50 Poslanici Predstavničkog doma počeli su raspravu o izmjenama Krivičnog zakona BiH, predlagača Denisa Bećirovića, poslanika SDP-a. 

Izmjene se odnose na uvođenje zakonske zabrane negiranja genocida u BiH, što nije trenutno regulirano zakonom. Izmjenama se traži da oni koji negiraju genocid u BiH mogu biti kažnjeni zatvorskom kaznom od šest mjeseci do tri godine.

15.32 Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, nakon pauze nastavljeno je razmatranje nekoliko zakonskih rješenja, među kojima su i izmjene Izbornog i Krivičnog zakona, koje se odnose na zabranu kandidiranja osuđenim ratnim zločincima na izborima i zabranu negiranja genocida i drugih zločina prema Prijedlogu zastupnika Denisa Bećirovića (SDP BiH).

Damir Arnaut (SBB) rekao je da će SBB podržati ovaj prijedlog zakona.

Arnaut je istakao i da Evropski sud za ljudska prava nikada nije imao priliku razmatrati ova pitanja.

Na taj način je replicirao poslanici Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandri Pandurević koja se pozvala na presudu tog suda u slučaju "Scoppola protiv Italije", upozoravajući da se nove presude i za BiH mogu dogoditi. 

No, Arnaut je naglasio da je Scoppola tražio da mu se omogući biranje i da bude biran dok je bio na služenju kazne za ubistvo.

Predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) je rekla da neće podržati ovaj prijedlog. 

Ona je rekla da Prijedlog zakona ima utemeljenje u smislu da Parlament može mijenjati Izborni zakon, ali u smislu sadržaja, izmjene su u suprotnosti s općim odredbama Ustava BiH.

Kako je u Ustavu navedeno, niti jedna osoba koje se nalazi na izdržavanju kazne, izrečene presudom Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, i niti jedna osoba koja je pod optužnicom Tribunala, a koja se nije povinovala naredbi da se pojavi u Tribunalu, ne može biti kandidat ili imati bilo koju izbornu ili drugu javnu funkciju na teritoriju BiH. 

- Ne može zakon proširivati neke odredbe koje se tiču ograničenja prava pasivnog ili aktivnog biračkog prava i odnosi se na osobe koje su na izdržavanju kazne. One ne mogu biti upisane u Centralni birački spisak, biti kandidati, imati izbornu ili imenovanu funkciju - rekla je Krišto.

Za dopredsjedavajućeg Doma Šefika Džaferovića (Stranka demokratske akcije - SDA) izvan svake rasprave je da li postoji utemeljenje u Ustavu, najavljujući da će zakon podržati. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.