PDPSBiH

Džaferović: Sadašnji sastav Vijeća ministara ostat će do kraja mandata, nema nove većine

E. Maslo
20.09.2017 15:49

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović rekao je danas novinarima da je, prema stanju stvari kakve su sada, kada je u pitanju parlamentarna većina, koja se tiče Vijeća ministara BiH, uvjeren da će ovo vijeće ministara BiH ostati u funkciji sve do izbora 2018. godine.

Kaže da su toga svjesni predlagači ove inicijative i svi oni koji su je podržali. 

- Jednostavno nema te nove parlamentarne većine i onda se poseže za najprizemnijom politizacijom. Traži se nešto što nije utemeljeno ni u Zakonu o Vijeću ministara BiH, a niti u poslovnicima oba doma Paramentarne skupštine BiH, da predsjedavajući Vijeća ministara sam skuplja potpise vlastite podrške - kazao je Džaferović.

Naglasio je da je Vijeće ministara BiH ozbiljna institucija i "njemu treba pomoći da što bolje radi svoj posao, a ne politizirati u vezi Vijeća ministara“. 

- Mislim da usljed postojeće konstalacije odnosa nije moguće uspostaviti novu parlamentarnu većinu u BiH i da će  Vijeće ministara BiH funkcionirati sve do izbora 2018. godine. Toga su svjesni i oni koji podnose ovakve inicijative i zbog toga se, po mom mišljenju, ne upuštaju u zakonite poslovničke inicijative nego posežu za inicijativama koje nisu u skladu s Poslovnikom i zakonom - kazao je Džaferović.

On je komentirao i aferu "prisluškivanje" te je rekao kako misli da se radi o najobičnijoj politizaciji, pokušaju utjecaja na prilike unutar BiH. 

- Obavještajna služba države BiH radi svoj posao u skladu s Ustavom, u skladu sa zakonom i nisam čuo ni jednu primjedbu koja bi takav rad dovela u pitanje - kazao je Džaferović.

 

NA VRH