BIH

Tužilaštvo ponudilo pedesetak akata iz kojih se ne vidi krivica optuženih

Piše: Ad. A. - M. Aš.

20.9.2017

Ulaganjem pedesetak materijalno proceduralnih akata Tužilaštva iz kojih praktično ništa ne proizlazi danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Fahrudinu Radončiću, lideru SBB-a.

Akti koje je na današnjem ročištu Sudu skoro dva sata prezentirala tužiteljica Elvira Stanojlović mahom se odnose na naredbe o oduzimanju mobitela, laptopa, računarskih jedinica, snimaka videonadzora te naloga za hapšenja, potvrda o privremenom oduzimanju predmeta, a što je dio prakse svakog sudskog postupka. Najviše vremena utrošeno je na čitanje detaljnih brojeva i naredbi, dostavnica i prepiski, te njihovih potpisnika.

Montirani proces

Riječ je o tome da je tužiteljica navodila, kao dokaze naredbe o lišavanju slobode, naredbe o pretresima svih lokacija, naredbe o proširenju istrage, pisma koje je Tužilaštvo BiH upućivalo SIPA-i i obratno, zapisnike o izuzetim predmetima kao što su videonadzor kompanije "Avaz-roto press", više mobitela svih optuženika i naredbe koje se tiču traženja finansijskih dokaza o počinjenju krivičnog djela. No, ispostavilo se da u svim tim aktima – a za neke je i sama tužiteljica rekla da ih predaje isključivo kao dokaz na koji su način radili Tužilaštvo ili SIPA - nije pronađeno ništa što bi inkriminiralo optužene.

Uz to, na početku procesa Tužilaštvo je probalo da optužene veže za ometanje rada pravosuđa BiH, a odbrana je dokazala da optuženi uopće nisu znali da Azra Sarić svjedoči u bilo kojem predmetu pred Tužilaštvom BiH, pa i nisu mogli ometati nešto za šta nisu znali da uopće postoji.

Lider SBB-a obratio se Sudskom vijeću, a komentirajući masu irelevantnih dokaza kojim je Tužilaštvo danas opteretilo sudski spis.

- Poštujem ponašanje Tužilaštva, ali se ovdje vidi tendencioznost koja traje mjesecima, a to je da se postupak hiperinflacijom navodnih  dokaza što više oduži i da se održi što duže montirana optužnica u javnosti – kazao je Radončić.

Radončić je regairao i na današnje brojne dokazne prijedloge Tužilaštva BiH.

- Ovdje se spominju neki dokazi poput onog da je prilikom pretresa tražena finansijska dokumentacija, ali se ne kaže da nije nađeno ništa, niti je moglo biti pronađeno, jer se mi nismo bavili nikakvim nezakonitim radnjama. Također, Tužilaštvo navodi mnogobrojne oduzete predmete kao u slučaju gospođice Indire Ćatić, kojoj se konstatuje da su od nje oduzeti mobitel i računar, a Tužilaštvo skriva da u tim oduzetim predmetima nije nađeno apsolutno ništa što je zakonski sporno i da je čak ona ovdje bila svjedok Tužilaštva – pojasnio je lider SBB-a.

Šturi zapisnici

Radončić se osvrnuo i na ulaganje zapisnika o prestresu njegovih stambenih prostorija, ofisa i vikend-kuće, a tokom kojeg nije pronađeno ništa inkriminirajuće. 

- Tužilaštvo namjerno izbjegava da kaže da tokom pretresa spometnutih prostorija nije pronađeno ništa. Ovdje je svjedok Tužilaštva rekao da je u vikend-kući oduzeo dječiji laptop i imenik s novogodišnjim čestitkama. Također, ni u oduzetom videonadzoru ništa nije pronađeno niti su ti dokazi ovdje uopće korišteni. Ni u mom mobitelu nije nađeno ništa što bi upućivalo na krivično djelo. U cijelom današnjem nabrajanju dokaza nema potvrde da sam se ja bavio bilo kakvim krivičnim djelom. Ovdje se radi o svjesno montiranoj optužnici. To najbolje pokazuju i dvije danas pročitane naredbe o mom hapšenju. Prvi nalog s oznakom „hitno“ potpisan je 21. januara 2016. godine, a u drugom nalogu o mom uhićenju stoji datum 25. januar te godine. To najbolje govori da se nekome nije žurilo kako bi dobio što više vremena za svoju montažu – rekao je na kraju kratkog obraćanja Radončić.

Inače, odbrane će na sljedećem ročištu dobiti priliku da ulože prigovore na zakonitost i relevantnost svega onoga što je izložilo Tužilaštvo.

Kapo: Tek ćemo prigovarati. Kapo: Tek ćemo prigovarati

Kapo: Dokumenti Tužilaštva ne dokazuju ništa

Muhidin Kapo, jedan od Radončićevih advokata, nakon ročišta novinarima je kazao da većina dokumenata koje je Tužilaštvo predočilo u biti ne dokazuje ništa, jer su, između ostalog, čak i nezakonito prikupljani. Ti akti, praktično, pokazuju odnose i procedure između Suda, Tužilaštva i SIPA –e.

Advokat Kapo također je naglasio da će se na sljedećem ročištu odbrane detaljno izjasniti o svakom aktu koji je Tužilaštvo dostavilo Sudu te je istakao kako je Radončićev komentar da nije naveden nijedan stvarni dokaz protiv okrivljenih najbolja ilustracija onoga šta se događalo u sudnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.