BIH

Deminiranjem lokaliteta u općini Sapna omogućena sanacija izvorišta pitke vode

Ilustracija

Fena

20.9.2017

Deminiranjem lokaliteta "Rožanj-Jelica" u općini Sapna omogućena je sanacija izvorišta pitke vode za 2.000 stanovnika.

Taj zadatak su obavili deminerski timovi FUCZ - "Žepče B", dio tima "Orašje B" i POEK tima sa dvije prege na izradi bočnih staza, a pronađene su tri PP mine PMR-2A i upaljač PP mine UPMR-2A. 

Deminiranje i čišćenje tog lokaliteta obavljeno je zbog obnove i rekonstrukcije objekata infrastrukture - trase puteva, elektromreže, vodovoda, telefonske instalacije, sanacije i uređenja korita potoka koji se svojim tokom spajaju u Rožanjski potok čime će se spriječiti dalja klizišta i zatrpavanje glavnog rezervoara za vodu izradom kaskada, kao i zbog rekonstrukcije prilaza i sanacije izvorišta pitke vode za naselja Vitinica, Gaj i Goduš koje broje oko 2.000 stanovnika.

Ukupno je tehnički izviđeno 10.595 kvadratnih metara sumnjive površine, od čega je manuelno izviđeno 3.459 kvadratnih metara.

Zbog nepristupačnosti lokaciji i lošeg puta, medicinsku podršku deminerskom timu helikopterom su davali pripadnici OSBiH.

Usljed poplava na dijelove oko korita potoka bujice su bile nanijele oboreno drveće i panjeve, a na nekim mjestima osim zemljanog materijala bile su formirane manje prirodne brane, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.