BIH

Jedinstveni registar boraca dobio zakonski okvir

S. Saletović

Piše: A. Nu.

21.9.2017

15.17 

Jedinstveni registar boraca dobio je zakonski okvir. Naime, Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o boracima ( branitelja) i članovima njihovih porodica usvojen je na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH sa 31 za, sedam protiv i šest suzdržanih glasova.

Delegati su i sa 34 glasa za, pet protiv i pet suzdržanih usvojili i Prijedlog zakona o prijevremenom penzionisanju boraca, u koji će biti uvršteni uloženi amandmani Klubova SDA i HDZ, kao i prijedlog Vlade FBiH. 

Isplata penzija ovim korisnicima biće uspostavljena kroz prelazni period od tri godine: od 1. januara 2017. godine po isplatnom koeficijentu 1,161, od 1. januara 2018. godine po isplatnom koeficijentu 1,32, a od 1. januara 2019. godine penzija će se isplaćivati po isplatnom koeficijentu 1,485. 

Podrška je data i Zakonu o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica.

14:10

Na ovaj Prijedlog zakona uloženi su amandmani iz Klubova Bošnjaka i Hrvata, a s kojima se slažu i iz odbora branitelja, jer se u njima kako kažu, traži da se u zakon uvrste svi zahtjevi boraca. Očekuje se izjašnjenje Vlade FBiH,  koja će zauzeti  stav na današnjoj telefonskoj sjednici.

U raspravi riječ su uzeli predstavnici Kluba SDA i HDZ, te kazali da očekuju da Prijedlog zakona uz amandman dobije podršku, dok su se iz opozicije mogle čuti kritike, te stavovi da ovim Prijedlogom zakona neće svi demobilisani borci biti zadovoljni.

Diskusija je time završena, a glasanje će uslijediti tek nakon što Vlada FBiH zauzme stav. 

12.45

Nastavljena je sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH. U toku je rasprava o Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca, a kako je rekao ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević, ovim zakonom, koji je na čekanju dvije godine, bit će vraćena stečena prava borcima, a diskriminacije otklonjene. 

U toku je rasprava o ovom zakonu. 


12.27

U toku je pauza, sjednica će biti nastavljena za 15 minuta, a očekuje se očitovanje o izmjenama i dopunama triju prijedloga zakona koji se tiču boračke populacije - Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca (branilaca) odbrambenooslobodilačkog rata, Zakona o pravima boraca (branilaca) i članova njihovih porodica, te Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica.


12.17

Delegati su bez rasprave, a koja je okončana na sjednici održanoj u julu, a danas nastavljena, usvojili Nacrte novih zakona o porezu na dohodak i o doprinosima.

Nacrtima se predviđa povećanje porezne osnovice u koju bi, pored plaće, ulazile i naknade koje nemaju karakter plaće (topli obrok, prijevoz, regres, nagrade...). Neoporezivi dio ili lični odbitak je 700 KM, a uvedeno je dvostepeno oporezivanje. Sa 10 posto oporezivao bi se ukupni dohodak do 1.500 KM, a sa 20 posto dohodak veći od 1.500 KM. Kad su u pitanju doprinosi, ukupna stopa doprinosa  smanjena je sa 41,5 na 33 posto, a doprinosi bi padali samo na teret radnika.

Time je okončana 21. redovna sjednica, a nastavljena 13. vanredna sjednica na čijem dnevnom redu su i zakoni koji se odnose na boračku populaciju. Sjednici prisustvuju i tri predstavnika demobilisanih borca, a ispred Parlamenta FBiH u toku su protesti demobilisanih boraca, koji traže formiranje jedinstvenog registra boraca, ukidanje finansiranja boračkih udruženja i borački dodatak za sve borce. 

11.45 

Nakon skoro dva i po mjeseca pauze Dom naroda federalnog Parlamenta danas zasjeda, a najavljeno je održavanje dvije sjednice. 

Prva je nastavak 21. sjednice, na čijem dnevnom redu su Nacrti zakona o porezu na dohodak i o doprinosima. Oni su najavljivani kao reformski, a čak se navodio i 1. juli kao rok za njihovo donošenje. 

Po završetku ove, trebala bi biti održana 13. vanredna sjednica, na čijem dnevnom redu su i zakoni koji se odnose na boračku populaciju. Održavanje ove sjednice zavisi od dvije tačke prethodnog nastavka.  

Iako su delegati Doma naroda Parlamenta FBiH s radom trebali početi u 11 sati, sjednica je počela sa 45 minuta zakašnjenja.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.