BIH

Milićević: Rješenjima u novom Zakonu o porezu na dohodak radnici se dovode u povoljniji položaj

A.Nu.

21.9.2017

Nakon što je Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio Nacrte novih Zakona o porezu na dohodak, federalna ministrica finansija Jelka Milićević kazala je da, budući da su oni ranije odobreni u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, sada slijedi javna rasprava od 60 dana o ovim zakonima, koji nikada nisu mijenjani. 

Novim Zakonom o doprinosima namjeravaju se pojednostaviti obračunavanja i plaćanja doprinosa, kvalitetniji nadzor i jačanje financijske discipline. Vladin stav je da sva primanja budu primanja za koje se plaćaju doprinosi i porez na dohodak.  

- Opredijelili smo se da podržimo stopu od 33 posto i da se toliko proširi osnovica koja će donijeti toliko prihoda koliko imaju i sada izvanproračunski fondovi. Osnovni princip je da se smanje doprinosi na bruto plaće koji su po sadašnjem zakonu 41,5 posto. Osnovica za obračun doprinosa proširena je, osim na plaće i na naknade za obrok, prijevoz i regres - kaže Milićević.  

Rješenjima u novom Zakonu o porezu na dohodak, kako ističe, želi se smanjiti porezni teret na niska primanja, a povećati na visoka primanja.  

Propisano je uvođenje progresivnog oporezivanja kod ovog dohotka kroz  dvije stope: 10 posto na mjesečni dohodak do 1.500 KM i 20 posto na razliku mjesečnog dohotka iznad 1.500 KM. Neoporezivi dio je 700 KM.  

Progresivne stope poreza od 10 i 20 posto primijenjuju se i na dohodak od samostalnog rada, od ulaganja kapitala, imovine i imovinskih prava, te ostaloga.  

U osnovicu dohotka uključene su naknade za topli obrok, prijevoz i  regres, kao i djelimično oporezivanje ostalih naknada koje se isplaćuju u skladu sa Zakonom o radu i Općim kolektivnim ugovorom.  

Po mišljenju ministrice Milićević i urađenim analizama, ponuđena  rješenja u Zakonima o porezu na dohodak i doprinose mogu samo radnika dovesti u povoljniji položaj.  



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.