BIH

Ministar Salko Bukvarević zadovoljan danas usvojenim zakonskim rješenjima

Piše: R.B/T. Ro.

21.9.2017

Zadovoljan sam što su tri zakona iz oblasti boračko-invalidske zaštite danas usvojena na Domu naroda Parlamenta FBiH, rekao je nakon sjednice ovog doma federalni ministar za pitanja boraca i invalida domovinskog rata Salko Bukvarević.

"Zakonom o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca, vraćamo pravo za 11.000 pripadnika oružanih snaga, koje je 2013. godine smanjeno od 20 do 50 posto. Izmjenama i dopunama Zakona o pravima dobitnika najviših ratnih priznanja, rješavamo veoma važno pitanje, a to je da se ne mogu umanjiti prava dobitnika najviših ratnih priznanja. Riješili smo i pitanje cenzusa, koje je i Ustavni sud proglasio", rekao je Bukvarević novinarima.

Bukvarević je kao posebno važno istakao da su danas usvojenim Zakonom o pravima boraca, "uspostavljene zakonske osnove za uspostavu i objavu registra korisnika i registra branilaca".

Pomenuti zakon usvojen je u identičnom tekstu u oba doma Parlamenta FBiH.

"Ovaj zakon Vlada je u aprilu uputila u Parlament, dakle puno prije nego što su borci došli pred Vladu. Odgovorno tvrdim da su registri mnogo više potrebniji kantonalnim ministrima, općinskim službama za boračko-invalidsku zaštitu, Federalnom ministarstvu i drugim institucijama, nego borcima", poručio je Bukvarević.

Ponovio je da Vlada FBiH godišnje za boračko - invalidsku zaštitu izdvaja oko 570 miliona KM, a kantoni još 54 miliona. 

"To su sredstva za koja građani trebaju da znaju gdje i kome idu i na koji način. Ovaj registar će upravo to i omogućiti", kazao je Bukvarević i poručio da će od 1. januara 2017. godine obračun svih invalidnina i naknada ići po jedinstvenom registru uspostavljenom kroz bazu podataka. 

"Do 1. januara 2018. godine, svim institucijama bez problema možemo dostaviti registar korisnika boračko-invalidske zaštite, koju kroz Ministarstvo za pitanja boraca i invalida domovinskog rata prima 95.000 osoba, a oko 34.000 kroz penzije, preko Ministarstva za rad i socijalnu politiku FBiH, dodao je Bukvarević.

Ministar je poručio i da će "u toku naredne godine sa predstavnicima kantonalnih institucija objaviti registar branilaca BiH".

Podsjećamo, jedinstveni registar boraca dobio je zakonski okvir. Naime, Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o boracima ( branitelja) i članovima njihovih porodica usvojen je na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH sa 31 za, sedam protiv i šest suzdržanih glasova.

 Delegati su i sa 34 glasa za, pet protiv i pet suzdržanih usvojili i Prijedlog zakona o prijevremenom penzionisanju boraca, u koji će biti uvršteni uloženi amandmani Klubova SDA i HDZ, kao i prijedlog Vlade FBiH.

Podrška je data i Zakonu o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica..



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.