BIH

Ilahi: MMF je 1997., uz pristanak bh. vlasti, postavio prvog guvernera CBBiH

Fena

22.9.2017

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Nadim Ilahi (Nadeem) rekao je danas u Sarajevu na konferenciji Centralne banke BiH "20 godina stabilnosti" da je BiH od MMF-a dobila značajnu tehničku pomoć i savjete o uspostavi institucija prije nego što je CBBiH počela s radom 1997.

Naveo je da je, uz pristanak bh. vlasti, glavni direktor MMF-a 1997. postavio prvog guvernera Centralne banke BiH, nakon čega je razvijeno pravo partnerstvo dviju institucija.

Ilahi je podsjetio je MMF, zajedno s drugim međunarodnim partnerima, pomogao izraditi Nacrt zakona o Centralnoj banci BiH.

- CBBiH u nestabilnim ekonomskim vremenima nakon rata uspješno održavala monetarnu stabilnost, što je ključno za makroekonomsku stabilnost i održiv ekonomski rast - kazao je Ilahi.

Naglasio je da je za to bilo ključno uspostavljanje valutnog odbora koji je rad Centralne banke učinio transparentnim u inače nesigurnom okruženju.

Ilahi je dodao da je stabilizacija svih potrebnih uvjeta omogućila ekonomski rast i stabilnost cijena u Bosni i Hercegovini između 1998. i 2016. s prosječnim godišnjim rastom od 3,5 posto i prosječnom godišnjom stopom inflacije od nešto više od dva posto.

- Stabilna valuta odigrala je ulogu u ekonomskoj i političkoj integraciji unutar zemlje, što je možda teško vidjeti, ali treba biti priznato - potcrtao je Ilahi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.