BIH

Kulminira nezadovoljstvo zbog necarinskih barijera: Bh. firme odustaju od izvoza u Srbiju

Šarović: Poseban sistem | Fakić: Završetak analize

E. HALIMIĆ

23.9.2017

Privrednici u BiH sve se češće odlučuju odustati od izvoza u susjedne zemlje zbog izraženijih trgovinskih i necarinskih barijera koje, nezvanično, nameću susjedi. Tako je i sarajevska mljekara „Milkos“ odustala od izvoza u Srbiju upravo zbog takve vrste problema na granici, potvrdio je za „Avaz“ direktor ove kompanije Adin Fakić. 

Isporuka u skladišta

Dodao je da je riječ o dužem zadržavanju robe na carini, a sve radi provjere i kontrole izvoza u Srbiju.  

- Dešavalo se da nam kamioni s robom po nekoliko dana stoje na granici, a veoma su rijetki bili slučajevi kada se dozvoljavalo da se roba uopće isporuči u skladište distributera do završetka analize. Sve to uz činjenicu da „Milkos“ nikad nije imao problem s kvalitetom svojih proizvoda - istakao je Fakić.

Ipak, prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme ponovo je aktuelizirana ova problematika, pa se „Milkos“ nada da bi u sljedećoj godini opet mogao izvoziti u Srbiju.

- No, nije ovo problem samo sa Srbijom, necarinske barijere imaju sve države CEFTA-e, pa čak i Crna Gora, s kojom je do sada bila izuzetno dobra saradnja. Često na granici čekamo dolaske inspektora iz glavnih gradova država regiona. Posebno nam se naplaćuje po kilometru njihov dolazak na granicu i to su samo neke od stvari s kojima se susreću bh. privrednici. Sva višesatna čekanja upropaštavaju robu, posebno ako je riječ o poljoprivrednim proizvodima - naglasio je Fakić.

Manje prijava

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je za „Avaz“ da u okviru CEFTA-e postoji poseban sistem za prijavljivanje svih vrsta barijera kada je riječ o izvozu ili uvozu.

- Istovremeno se i mjeri koliko je stiglo prijava protiv određene zemlje, a na tom spisku uvijek prednjače velike zemlje poput Srbije te Hrvatske, dok je još bila dio ovog sporazuma. Protiv BiH se, također, podnose prijave, ali znatno manje - pojasnio je Šarović.

Rješavanje problema  

Šarović je napomenuo da je pitanje otklanjanja barijera posebno aktuelizirano nakon posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića BiH. Pojasnio je da je ranije bilo prepoznavanja i ukidanja necarinskih barijera, ali da se umnožavaju.

- S ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasimom Ljajićem odlučio sam da na određeni način objavimo rat necarinskim barijerama koje su smetnja razmjeni robe i usluga između dvije zemlje. Već ekspertne grupe rade na tome, sljedećeg mjeseca bit će objavljen spisak barijera i prijedlozi za njihovo uklanjanje - naglasio je Šarović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.