BIH

Denis Hadžović, ekspert za sigurnost: Afera sa OSA-om i prisluškivanjem uznemirila je javnost

Hadžović: Stvara se konfuzija

S. DEGIRMENDŽIĆ

22.9.2017

Afera o navodnom nezakonitom prisluškivanju hrvatskih političara i poduzetnika, za koju zagrebački sedmičnik „Nacional“ tvrdi da iza nje stojki Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH i kojom, kako tvrde, direktno dirigira Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH, uznemirila je i zbunila javnost u BiH.  

Dati odgovore

Kazao je ovo u razgovoru za „Avaz“ Denis Hadžović, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije. On posebno zabrinjavajućim ocjenjuje to što ove medijske navode nije demantirao niko od nadležnih institucija u BiH. Time se, smatra, dodatno unosi nemir među građane već izazvan ranijim političkim nesuglasicama između BiH i Hrvatske.  

- Smatram da su se o aferi trebali oglasiti i OSA i Izvršno-sigurnosni komitet BiH, predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić BiH, koji je na čelu tog tijela, ali i Predsjedništvo BiH, koje odobrava platformu rada OSA-e. To su instance koje javnosti trebaju ponuditi odgovor šta se dešava i da zemlja ne bude predmet medijskih špekulacija - kaže Hadžović.

Nema kontrole

On smatra da šutnja bh. zvaničnika o aferi o kojoj bruji region unosi dodatnu konfuziju u javnost te u pitanje dovodi kvalitet rada OSA-e.

- Sve to dovodi javnost u određenu konfuziju da se ne zna ko šta radi, da nema nikakve kontrole nad dokumentima OSA-e, da se nešto radi netransparentno i da nema općenito kvalitetnog nadzora nad radom obavještajne agencije – kaže on.

Obavještajno-sigurnosna agencija, prema Hadžovićevoj ocjeni, nije dovoljno otvorena prema bh. javnosti. To se ogleda i u tome što ova agencija ne objavljuje svoje izvještaje o radu u javnosti, poput agencija s istim nadležnostima u Evropi ili, primjerice, u Hrvatskoj.

Parlament mora imati veći nadzor nad agencijom  

Nagađanjima o radu OSA-e, smatra Hadžović, doprinosi i blokada rada Zajedničke komisije Parlamenta BiH nad radom OSA-e.

- Imamo situaciju da ta komisija sad ne zasjeda, da je smijenjen predsjedavajući, a novi, i to iz opozicije, kako propisuje zakon, nije imenovan. Parlament bi morao imati veću moć kada je u pitanju nadzor nad radom OSA-e i sadašnje stanje stvara jednu haotičnu situaciju – potcrtava Hadžović.

Ne može se niko prisluškivati  po nalogu Mehmedagića 

- Ne može se niko prisluškivati po nalogu direktora OSA-e Osmana Mehmedagića. On može narediti praćenje ko, primjerice, pije s kim kafu, ali nalog za praćenje telefonskih komunikacija može izdati samo Sud BiH – zaključuje Hadžović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.