BIH

Defektolog Nadir Ibrahimović godinama bez posla: Ako poštujete zakon i držite se pravila, ostat ćete na birou

Ibrahimović: Fakultet završio prije 15 godina

A. HADŽIĆ

22.9.2017

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Univerziteta u Tuzli Tuzlak Nadir Ibrahimović završio je prije tačno 15 godina. Bio je dobar student, prethodno borac Armije RBiH, i sve što je radio u životu, radio je časno i pošteno.

Godinama je bez zaposlenja. I kad bi našao neki posao u struci, bili bi to projekti raznih humanitarnih organizacija u okviru kojih je povremeno radio u osnovnim školama kao logoped, uglavnom na pola norme.

- Prošle školske godine, na konkursu koji je raspisalo Ministarstvo obrazovanja, dobio sam pola norme u Osnovnoj školi u Slavinovićima. Bio sam i time zadovoljan. Nažalost, kad sam ove godine konkurirao u istu školu, umjesto mene, primljen je defektolog - edukator rehabilitator da bi radio sa troje djece sa posebnim potrebama, a nauštrb većeg broja djece koja imaju govorno-jezičke poteškoće, s kojima sam ja radio prošle školske godine, tako da sam ostao bez posla – govori Ibrahimović.

Konkurisao je i u OŠ Centar u Tuzli, u kojoj je ove godine trebao biti primljen logoped, bio je prvi na rang-listi s najviše bodova, ali ga je, kaže, pozvao otac djevojčice sa cerebralnom paralizom koja ide u tu školu i rekao mu da on ne može raditi s njegovom kćerkom.  

- Razumijem ja tog roditelja, s njegovom kćerkom treba raditi defektolog drugog usmjerenja, ali škola je tražila logopeda. Nažalost, i tu sam odbijen. Možda je moj problem u tome što ne želim raditi posao za koji nisam kvalificiran, a što neki lobiji u obrazovanju pokušavaju uraditi, sve da bi zaposlili svoje prijatelje ili članove porodica. To, uostalom, ne smijem po zakonu. Sve ukazuje na to da, ako poštujete zakon i držite se pravila i standarda, tada ste osuđeni na biro – govori Ibrahimović.

On je jedan od brojnih svršenika Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Tuzli koji godinama tragaju za bilo kakvim poslom iz struke, makar on bio na pola norme i na određeno vrijeme. Takvih je trenutno 69 na evidenciji Zavoda za zapošljavanje TK.  

Ne želim otići

- Svi smo mi umorni od traženja posla. Prihvatamo šta nam se nudi, samo da je u struci. Imam ponudu da napustim BiH, ali zar da idem iz države za koju sam se s puškom borio? To ne mogu - navodi Nadir.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.