BIH

Vigemark: Važan korak za saradnju je potpisivanje ugovora o Transportnoj zajednici

Avaz.ba

23.9.2017

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark) izjavio je da je potpisivanje ugovora o Transportnoj zajednici Jugoistočne Evrope, iako je kasnilo dva mjeseca, važan korak za regionalnu saradnju u oblasti transporta.

Međutim, usvajanje seta zakona o akcizama jeste jedan od osnovnih preduvjeta za EU, ali i za međunarodne finansijske institucije, a tu prije svega mislim na Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD), da biste osigurali bespovratna sredstva u gotovini, ali i kredite - rekao je Vigemark za "Glas Srpske". 

Vigemark, koji je i šef Delegacije EU u BiH, podsjetio je na pismo evropskog komesara Johanesa Hana (Johannes Hahn) u kojem je naveo da bez povećanja akciza i bez potpisivanja ugovora o Transportnoj zajednici neće biti nikakvog novog finansiranja ni za kakve projekte.

Vigemark je pojasnio da izmjena Zakona o akcizama nije strukturna reforma, ali da jeste pitanje od važnosti za infrastrukturne projekte, uključujući izgradnju puteva, dodajući da su investicije potrebne BiH na svim nivoima, a posebno u Republici Srpskoj.

Mrtvo slovo na papiru

Za mehanizam koordinace Vigemark je rekao da ne misli da je "mrtvo slovo na papiru", navodeći da se svih 35 radnih grupa sastajalo tokom ljeta i da su izgradili nacrt odgovora na upitnik evropske komisije.

- Poznato je da postoje neka neriješena pitanja i o brojnim pitanjima nije postignut konsenzus i to je očekivano, a iz tih razloga je uspostavljen mehanizam koordinacije. Sada ove razlike treba ispeglati, ali ja tu ne bih bio pretjerano dramatičan - rekao je Vigemark.

Prema njegovim riječima, nema tačnih ili pogrešnih odgovora na upitnik, već ti odgovori treba da opišu stanje kakvo jeste, ali i da budu utemeljeni na činjenicama. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.