BIH

Senad Pizović pozvan za svjedoka: Alija Delimustafić ostao i bez advokata

Delimustafić: Mora tražiti novog advokata

M. Aš.

23.9.2017

Alija Delimustafić, bivši ministar unutrašnjih poslova RBiH, koji je prvoosumnjičeni u predmetu „Pravda“, ostao je i bez odabranog advokata koji ga je već deset mjeseci zastupao u istrazi.

Ovo nam je jučer potvrdio i njegov, sada već razriješeni advokat Senad Pizović.

Pizović nam je ovu informaciju potvrdio nakon što smo upitali šta je s optužnicom protiv Delimustafića, koji je u pritvoru deset mjeseci, a nedavno mu je produžen za još 45 dana. Tvrdi da je i zatečen ovakvim potezom. 

- Prije nekoliko dana primio sam rješenje kojim me sud razriješio svojstva branioca Delimustafića, a kao rezultat pozivanja za svjedoka Tužilaštva KS u predmetu „Pravda“. Nisam svjedok u odnosu na Delimustafića, već na moja saznanja koja sam stekao uvidom u jedan sudski spis koji je predmet istrage - rekao nam je Pizović.

On nam je pojasnio da Zakon o krivičnom postupku FBiH propisuje da advokat koji je pozvan ili saslušan tokom istrage ne može biti branilac. 

- Smatram da ovo šteti pravu na odbranu, a pogotovo što sam u ovom slučaju skoro godinu dana branio Delimustafića, i to, smatram, uspješno, o čemu svjedoče desetine ukinutih rješenja o produženju pritvora, djelomično usvojena apelacija od Ustavnog suda BiH te dva izlaska iz pritvora - rekao nam je Pizović, koji je najavio žalbu na ovo rješenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.