BIH

Kožul: Zatražit ću istragu o prisluškivanju hrvatskih zvaničnika

Predrag Kožul

Srna

23.9.2017

Član Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Predrag Kožul najavio je da će zatražiti istragu o radu ove agencije, koja je navodno ilegalno prisluškivala hrvatske političare i privrednike iz BiH i Hrvatske.

- Tražit ću preciznu istragu novonastale situacije. Komisija ima široke nadležnosti u nadzoru rada OSA-e. Nastojat ćemo te nadležnosti iskoristiti do kraja i rasvijetliti činjenice - rekao je Kožul novinarima u Mostaru.

Kožul, koji je i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, uvjeren je da se OSA zloupotrebljava, prenosi Hina.

Sada imamo evidentnu zlopotrebu, ne samo OSA-e, nego i ljudi, konkretno ministra sigurnosti (Dragana Mektića). To je vrlo ozbiljna situacija i na tragu je svega onoga što se događa u BiH posljednjih mjeseci prema Hrvatima u BiH i Hrvatskoj. A svaki takav potez reflektuje se i na odnose prema EU i NATO-u - dodao je Kožul.

Ocijenio je da je ministar Mektić počinio krivično djelo zlopotrebe položaja i ovlaštenja, te iznošenja tajnih podataka.

- Svaka njegova reakcija predstavlja zlopotrebu položaja i OSA-e, a posebno tajni u dijelu koje se odnose na, kako kažu, legalne i legitimne akcije ove agencije. A to su povjerljive ili tajne informacije - dodao je Kožul.

Ministar Mektić potvrdio je da je OSA provodila posebne mjere, ali je odbacio tvrdnje da su prisluškivani zvaničnici iz Hrvatske.

Mektić je najavio da će uskoro u posjetu BiH stići predstavnici Sigurnosno-obavještajne agencije iz Hrvatske kako bi afera bila rasvijetljena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.