BIH

Čović: Institucije države moraju raditi svoj posao isključivo po zakonu

Dragan Čović ( Arhiva)

Fena

25.9.2017

Komentirajući aferu navodnog prisluškivanja i praćenja političkih predstavnika i privrednika iz Hrvatske od Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio kako se ta priča mora raščistiti do kraja.

- Predsjedništvo i ja lično imamo značajnu ustavnu obavezu oko toga svega i to ćemo pitanje vrlo brzo staviti na dnevni red. Mislim da tu ima puno galame, i da se stane na kraj špekulacijama treba tu stvar raščistiti - poručio je Čović u Mostaru gdje je prisustvovao manifestaciji početka berbe grožđa.

Dodao je kako Bosna i Hercegovina ne može zaživjeti kao normalna država, ako policijski, sigurnosni i sudski sistem "ne funkcioniraju do kraja".

- Ja lično nemam dilemu da li mene neko prisluškuje ili ne prisluškuje, ali mene to ne opterećuje. Ja živim normalno, jer sve ono što mogu kazati vama, mogu kazati negdje u zatvorenom prostoru. S te strane nisam opterećen, ali institucije države moraju raditi svoj posao isključivo po zakonu - kazao je Čović.

Osvrnuo se i na svoju nedavniu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, ocijenivši ga iznimno uspješnim i višestruko korisnim za Bosnu i Hercegovinu.

- Imali smo susrete s barem petnaestak državnika i kroz te bilateralne susrete poslali smo vrlo jasnu poruku našeg evropskog puta. Mi moramo raditi da se sve to realizira i u našem je interesu stabilnost i nedjeljivost države - istaknuo je Čović, najavivši niz sastanaka u sljedećih dvadesetak dana na kojem će se razgovarati o europskom putu Bosne i Hercegovine.

Dodao je kako su Bosni i Hercegovini vrata Evropske unije širom otvorena, ali da domaći lideri moraju pokazati ozbiljnost, odraditi svoj dio posla, a ne baviti se sami sobom i voditi izborne kampanje godinu dana prije izbora.

Čović je pozdravio izbornu pobjedu Angele Merkel u Njemačkoj te najavio da će njemačku kancelarku pozvati u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

- Njemačka privreda, njemačka politika ostaju mjera stabilnosti u čitavom svijetu. Ja ću vrlo brzo, u dogovoru s dvojicom kolega, pozvati Merkel i vjerujem da će ona vrlo brzo doći u službenu posjetu Bosni i Hercegovini - kazao je Čović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.