BIH

Babalj i Ahmetović: Čolak i Softić što prije da sazovu sjednicu Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e

S. DEGIRMENDŽIĆ- E. MASLO

26.9.2017

Darko Babalj (SDS), delegat u Domu naroda Parlamenta BiH i član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e kazao je danas novinarima u Sarajevu da očekuje da Bariša Čolak i Safet Softić, prvi i drugi zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA Parlamenta BiH što prije sazovu sjednicu Komisije.

Obaviti razgovor

Babalj je ovo kazao komentirajući aferu koju je pokrenuo zagrebački "Nacional", a koja potresa dvije zemlje zemlje.

On je dodao da očekuje da na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragutin Rodić iz DNS-a bude predložen da uđe u sastav Komisije i da bude njen predsjedavajući.

- Rodić se nije povukao iz Komisija, a on je iz opozicije. Obavit ćemo razgovor s njim i predložiti da ide u Komisiju za nadzor nad radom OSA - rekao je Babalj.  

I Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu i član Zajedničke komisije komentirao je na upit novinara aktuelnu situaciju o aferi „prisluškivanje“.

Ahmetović je kazao da misli da je ova tema forsirana za  političku upotrebu.

- BiH ima dobar Zakon o OSA-i, ima dobar zakon o nadzoru i najbolje je da Izvršno-obavještajni odbor, a i Komsija za nadzor OSA-e sve ovo što se u posljednje vrijeme može čuti u javnosti stavi pred sebe i na bazi informacija dokumenata i svega onoga što smo pročitali i što nismo pročitali ovih zadnjih dana, sa jasnim uvidom, saopći javnosti i da ocjenu o ovoj navodnoj aferi prisluškivanja. Ovdje treba potcrtati da i Republika Hrvatska treba poštivati institucije BiH i kada institucije BiH jasno definirane u ovoj oblasti kažu svoj stav, one ga trebaju prihvatiti jer je to jedini način odnosa između dvije zemlje, ali i saradnje dvije obavještajne službe koje obavljaju jako važne poslove koji su u njihovoj nadležnosti, kao što su kriminal, korupcija, terorizam i sve ono što mora i treba biti suradnja između ove dvije službe - kazao je Ahmetović.

Insistirati na zakonitosti

On je odgovorio i na pitanje smatra li on je li bilo prisluškivanja hrvatskih zvaničnika.

- Ja smatram da nije bilo prisluškivanja zvaničnika Hrvatske, ali ne mogu tvrditi da nije bilo prisluškivanja onih koji na bilo koji način krše zakon, a nalaze su se unutar države BiH i prijetili su da učine ili čine krivična djela - kazao je Ahmetović, ne želeći precizirati detalje te je dodao da, ukoliko bude utvrđeno postojanje krivičnog djela, da će to biti predmet policijske istrage.

- Ako je neko od državljana BIH bio praćen ili su provedene posebne istražne radnje, presretnuti razgovori, ako se neko od kriminalaca i onih koji štete interesima države BiH nakačio iz druge države, onda je to nešto što je legitimno, što se ne može izbjeći - kazao je Ahmetović.

On je kazao da će Komsija insistirati na zakonitosti i da se zakon mora poštivati. 

Potcrtao je da Komisija treba i mora vršiti nadzor na OSA-om i misli da je vrijeme da Čolak i Softić što prije sazovu sjednicu Komsije.

- Po statutu, to je Čolakova obaveza - kazao je Ahmetović.

U ranijoj izjavi za "Dnevni avaz", Bariša Čolak, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i prvi zamjenik predsjedavajućeg parlamentarne Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e BiH, kada je Komisija u pitanju, da je problem i taj što ona nije sastavljena u skladu sa zastupljenošću političkih stranaka prije svega u Predstavničkom domu.

Podsjetimo, nakon smjene Nikole Špirića, SDA i SDS su u Komisiju imenovali Borislava Bojića iz SDS-a, pa ta stranka sada ima čak tri člana u tom tijelu, iako je i tada Klub SBB u Predstavničkom domu, kao i ranije prilikom prvobitnog imenovanja Špirića upozoravao da se izborom člana iz RS narušava balans Komisije na štetu FBiH.    

Kada je SDA izabrala Bojića, imali su tada priliku da biraju i Mirsada Đonlagića, predsjedavajućeg Kluba SBB-a, koji je također bio predložen za člana Komisije, ali SDA se odlučila za Bojića.    

Međutim, Babaljeva najava da u ovu komisiju bude imenovan Rodić očigledno vodi daljem disbalansu u ovoj veoma važnoj Komisiji.    

Potvrdio je to i Damir Arnaut (SBB).    

- Kada je SDA već izabrala Borislava Bojića umjesto Mirsada Đonlagića, na štetu i Bošnjaka i FBiH, insistiramo da se mjesto popuni nekim iz Federacije, jer je ovakav disbalans u korist RS nedopustiv u ovoj komisiji - kazao je Arnaut.

Komisija za nadzor nad radom OSA-e broji 12 članova (po šest poslanika i delegata). Trenutno, zbog ostavke Sredoja Novića, ima ih 11, od kojih su osam iz vladajućih stranaka (SDA, HDZ, SDS, SBB), a trojica iz opozicije (po jedan iz DF-a, SDP-a i Nezavisnog bloka i svi su Bošnjaci). 

Članovi Komisije su Safet Softić (SDA), Fahrudin Radončić (SBB), Bariša Čolak (HDZ), Predrag Kožul (HDZ), Ljilja Zovko (HDZ), Darko Babalj (SDS), Borislav Bojić (SDS), Đorđo Krčmar (SDS), Sadik Ahmetović (Nezavisni blok), Damir Bećirović (DF), Mirsad Mešić (SDP).

Nema precizne informacije

I drugi zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajnо-sigurnosne agencije BiH Safet Softić komentirao je aktuelnu situaciju.

- Što se tiče ove navodne afere, mene nevjerovatno podsjeća na nedavnu navodnu aferu koja se ticala prisluškivanja jedne druge susjedne zemlje, Srbije, pa smo nakon što je Komisija za nadzor nad obavještajnom službom izvršila potpuni uvid u kompletni predmet, kompletnu dokumentaciju i sve ono što je pratilo takvu navodnu aferu  na kraju smo svi zajedno u Komisiji ustanovili da ništa od toga nije bilo tačno, da su to bili tzv.politički spinovi koji su se pojavili, i gospodin Špirić, koji je u to vrijeme predsjedavao Komisijom, nakon sjednice komisije javno je negirao bilo kakvo prisluškivanje srbijanskih funkcionera, uključujući i premijera Vučića - kazao je Softić.

On je dodao da nema tačne i precizne informacije šta se u ovom slučaju zaista događa, ali, kako je rekao, ima neki prizvuk ili neka primjesa svega onoga što smo vidjeli u nedavnoj sličnoj aferi koja se tiče Ušća.

- Vjerujem da će stvari biti puno jasnije nakon današnjeg sastanka direktora dvije obavještajne agencije - Agencije SOA Hrvatske i direktora naše agencije. I da ćemo nakon toga moći kompetentnije govoriti o tome. Ali moj je dojam nakon svega što sam čuo o svemu ovome da se radi o političkim napadima na BiH, kao što su i, možemo to kazati, pojedine ili nekoliko izjava predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar -Kitarović, koja je  zaista dala poprilično neugodne izjave za BiH koje nisu utemeljene na argumentima.

Iskoristiti ovlaštenja

Što se pak tiče ove komisije koja bi trebala da bude u prvom planu, kada su ove stvari u pitanju, i koja je bila u prvom planu sa ovom prethodnom aferom, mi nažalost imamo situaciju u kojoj je Nikola Špirić, kao predsjedavajući ove komisije izbrisan iz članstva ove komisije od strane Predstavničkog doma - kazao je Softić.

On je dodao da je sa Čolakom, koji je prvi zamjenik ove komisije i koji bi kao prvi zamjenik imao obavezu da sazove sjednicu Komisije, koja bi trebala da izvrši izbor predsjedavajućeg, razgovarao već o tome i dogovorili su se da Čolak sazove tu sjednicu Komsije.

- On naravno ima određene dileme koje se tiču njegovog predsjedavanja s obzirom na to da u Zakonu jasno piše da predsjedavanje Komisijom ima  osoba koja je iz opozicije, ali s obzirom na ove novonastale okolnosti, ja mislim da je obaveza gospodina Čolaka da sazove ovu sjednicu Komisije, da predsjedava do izbora novog predsjednika te komisije i ja vjerujem da će on to vrlo brzo uraditi. Ukoliko ne bude on htio da to da uradi, ja ću kao drugi zamjenik vjerovatno iskoristiti svoja ovlaštenja nakon toga da sazovem ovu komisiju kako ne bismo bili u ovakvoj pat-poziciji da Komisija ne zasjeda, a da se s druge strane agencija optužuje za vrlo krupnim optužbama za prisluškivanja itd., nešto što ulazi u međudržavne odnosne dvije susjedne zemlje itd. Prema tome vjerujem da će kolega Čolak vrlo brzo sazvati ovu komisiju, ukoliko to ne uradi, uradit ću ja kao drugi zamjenik - kazao je Softić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.