BIH

Završen sastanak direktora SOA-e i OSA-e u Sarajevu

A. Durgut/Avaz.ba

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

26.9.2017

Direktor Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske Daniel Markić stigao je u BiH gdje je održao sastanak sa direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije ( OSA) Osmanom Mehmedagićem.

Na sastanku je bilo govora o posljednjim dešavanjima i aferi "prisluškivanje", koja se pojavila u hrvatskim medijima prošle sedmice.

Podsjećamo, u tekstu zagrebačkog "Nacionala" izneseno je niz optužbi na račun OSA-e BiH.

Nakon završenog sastanka, novinarima u Sarajevu obratio se ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

- Na tom sastanku je konstatovano da nema nikakvih međusobnih nesporazuma oko rada i djelovanja službi i da nije nije bilo nikakvog ofanzivnog, nezakonitog i nelojalnog djelovanja jedne službe prema drugoj, odnosno jedne države prema drugoj. Konstatovano je da je saradnja između dvije službe jako dobra, da će se ona i dalje tako nastaviti i da na neki način treba spustiti ovu, više medijski isprovocirano aferu, s obzirom na to da trebamo raditi na tome da poboljšavamo odnose između naše dvije države. Isto tako, i u kontekstu bezbjednosnog sektora i možda dajemo preveliki značaj i određenim izjavama koje upućuju najviši nosioci političkih i javnih funkcija, da svaku izjavu ne treba doživljavati zlonamjerno i da ne postoji neka zla namjera iza toga i da naše odnose u buduće treba graditi kao pravi susjedi, na bazi uzajamnog i pravog povjerenja - kazao je Mektić.

On je dodao da je konstatovano da nema nikakve "obavještajne afere", da službe rade u okviru zakona i da jedna protiv druge ne rade ništa ofanzivno, te da je najvećim dijelom ova afera medijski isfabrikovana.

Mektić nije htio konkretno odgovoriti na novinarsko pitanje je li se neko i hoće li se baviti utvrđivanjem autentičnosti dokumenata koji su se pojavili u hrvatskim medijma, a za koje se tvrdi da potiču  iz OSA-e.

On je ponovio da je rekao sve, da ne postoji nikakvo nezakonito djelovanje, ali ipak nije odgovorio jesu li dokumenti autentični i kako su iscurili iz OSA-e.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.