BIH

Zvizdić ide parlamentarcima "na noge" da traži podršku za akcize, no oni će tražiti odgovore o njegovom kredibilitetu i transparentnosti

S. D. - E. Ma.

27.9.2017

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ipak će parlamentarcima "na noge" da traži njihovu podršku. 

Ne po zaključku Predstavničkog doma da skupi potpise podrške, kako je to nedavno zahtijevala većina u tom domu od njega nego da pokuša ubijediti parlamentarce da mu daju podršku za novi prijedlog seta zakona o akcizama. 

Zvizdiću do sada nije uspjelo u četiri pokušaja, koliko je slao ove zakone u proceduru da ubijedi poslanike da prihvate njegov prijedlog. No, kako saznajemo, teško će mu ići i peti put. 

Kako su nam nezvanično potvrdili neki od poslanika iz DF-a i SDP-a, sa kojima će se Zvizdić danas sastati, oni će ga prvo pitati ima li on kredibilitet da ide s novim prijedlogom zakona o akcizama, nakon što su mu propali raniji pokušaji, te nakon što njegov izvještaj nije dobio podršku u Predstavničkom domu. 

Također, poslanici od Zvizdića očekuju odgovore o tome gdje je završilo gotovo osam milijardi KM prikupljenih za gradnju cesta od akciza i drugih nameta, kao i kakve su garancije, ukoliko bi oni i podržali zakon o akcizama, da će taj novac biti utrošen transparentno. 

Za sada,  ishod sastanaka je nepoznat, no izvjesno je da Zvizdiću niko neće dati podršku tek "na lijepe oči". 

Kako saznaje "Avaz", ranije su s parlamentarcima razgovarali i predstavnici međunarodne zajednice kojoj je, prema našim saznanjima, Zvizdić bio prepustio svoj posao dokazivanja opravdanosti povećanja akciza na naftu. No, oni su nakon spoznaje, da predsjedavajući Vijeća ministara BiH ništa ne čini po tom pitanju, sugerirali Zvizdiću da se konačno počne baviti svojim poslom i da je vrijeme da razgovara s poslanicima koji, inače mjesecima, od njega bezuspješno pokušavaju dobiti odgovore na niz pitanja. 

Podsjećamo, Zvizdić u ranijim pokušajima osiguranja podrške povećanju akciza  nije bio u stanju osigurati ni većinu sopstvenog, SDA kluba, koji se nakon toga i raspao. 

Podsjetimo, međunarodna zajednica kao uvjet je postavila BiH usvajanje seta zakona o povećanju akciza na naftu i naftne derivate u zamjenu za finansijska sredstva MMF-a, ali i od sredstava koje predviđa članstvo u Transportnoj zajednici. 

Time su uslovljena sredstva u vrijednosti od nekoliko stotina miliona eura, a koja je BiH dobila za četiri infrastrukturna projekta. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.