BIH

Suvlasniku IPSA-e stotine unosnih ugovora: Za drugog Bakirovog zeta Akšamiju 30,7 miliona KM!

Piše: M. AŠČIĆ

27.9.2017

Zetovi Bakira Izetbegovića Mirsad Berberović i Jasminko Akšamija u posljednjih šest godina putem svojih privatnih firmi od države su naplatili najmanje 45,7 miliona maraka budžetskog novca, pokazalo je istraživanje „Dnevnog avaza“.  

Novac im je isplaćen na osnovu ugovora koji su dodijeljeni kompanijama čiji su vlasnici ili su u većinskom vlasništvu. Ugovori firmi koje su davale poslove Bakirovim zetovima objavljeni su i u „Službenim novinama BiH“ i u bazama su podataka o javnim nabavkama.

„Vodovod“ Sarajevo

Nakon šokantnih informacija da je Berberovićeva firma „Bihexo“ „okrenula“ blizu 15 miliona KM državnog novca, a samo od „Vodovoda“ Sarajevo oko 13 miliona, istraživanje našeg lista pokazalo je da je drugi zet Akšamija, koji je suvlasnik privatne konsultantske firme IPSA Institut, dobivao mnogo unosnije poslove.

Ugovori su mu dodjeljivano mahom od velikih državnih firmi poput „Elektroprivrede BiH“, „Autocesta FBiH“, ali i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

Da Jasminko Akšamija stoji iza IPSA Instituta, govori i zvaničan podatak da su on i njegova supruga Lejla predstavljali ovu firmu 2015. godine na trilateralnom poslovnom forumu BiH-Srbija-Turska, održanom u Sarajevu.

Istraživanje „Dnevnog avaza“ pokazalo je da je, na osnovu zvanične dokumentacije, IPSA Institut samo od „Autocesta FBiH“ za pružanje konsultantskih usluga od 2014. do sredine 2016. godine dobio 15.172.190 KM. Ova kompanija kupila je kajmak i od ostalih državnih firmi. Od 21. juna 2011. do 12. decembra 2015. dodijeljena su im 32 ugovora od 17 državnih firmi, ukupne vrijednosti 3.877.595 KM.

Brojne općine

Također, IPSA je nastavila dobivati poslove i u 2016. i 2017. godini. Unosne ugovore davale su joj „Ceste FBiH“, općine Rogatica, Kalesija, Visoko, Čapljina, gradovi Trebinje, Tuzla, Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova, Uprava za indirektno oporezivanje, „Elektroprijenos BiH“, sarajevski ZOI 84...

Samo na osnovu poslova u posljednje dvije godine, IPSA-i je isplaćeno 11.664.555 miliona maraka državnog novca, i to na osnovu 19 ugovora.

„Ceste FBiH“ dale 2,1 milion KM 

Kompanija „Ceste FBiH“ dala je na osnovu nekoliko ugovora sarajevskoj IPSA-i 2,1 milion KM. Neki ugovori dostizali su i 300.000 maraka. Poslove su IPSA-i davali i „Elektroprijenos“, Rudnici Banovići. Samo Rudnik Banovići za jedan ugovor, i to vodosnabdijevanje TE Banovići, dao je 39.800 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.