BIH

Dom naroda: Izmjene Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima BiH ostaju u parlamentarnoj proceduri

A. Kuburović/Avaz.ba. Sjednica Doma naroda PS BiH

Piše: S. DE. - E. Ma.

28.9.2017

13.15 Dom naroda Parlamenta BiH nije prihvatio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Doma naroda prema kojem izmjene Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima BiH nisu usaglašene s pravnim sistemom BiH. 

Dom je s 12 glasova za i dva protiv odbacio ovo mišljenje Komisije i time zatražio novo mišljenje o ovom prijedlogu. 

To znači da ovaj prijedlog zakona nije odbačen i ostaje u parlamentarnoj proceduri. Riječ je o izmjenama Zakona koje je, na prijedlog Damira Arnauta, poslanika SBB-a već usvojio Predstavnički dom.

Arnaut je predložio da se ukine zakonska odredba prema kojoj trenutno vozila pod pratnjom, odnosna ona koje voze visoki politički funkcioneri imaju prednost nad vozilima Hitne pomoći i vatrogasaca. 

Arnaut je i danas pred delegatima Doma ponovio da se ova anomalija mora ispraviti, da se takvo nešto nikada nije trebalo ni naći u zakonu i da je apsurd da vozila političara zakonom imaju određenu prednost nad vozilima koja spašavaju ljudske živote i imovinu.  

12.50 Delegati Doma naroda danas su na naknadno usaglašavanje proslijedili izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja koje predviđaju da odredba o zabrani uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna stupi na snagu 2028. godine, umjesto 2018., kako je propisano važećim zakonom.

Usvojene su izmjene zakona o upravi te o ministarstvima i drugim organima uprave koje je predložilo Vijeće ministara BiH, kao i izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja koje se tiču polaganja vozačkih ispita. 

12.20 Dom naroda usvojio je izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojim se povećava plaća policijskim službenicima.

Zakon je usvojen jednoglasno.

Usvajanjem prijedloga za korekciju koeficijenata policijskim službenicima u drugom čitanju otklonjena je dugogodišnja diskriminacija u pogledu obračuna plate policijskim službenicima.

Ovim izmjenama predloženo  je da se pravednije utvrde koeficijenti za policijske službenike od čina “policajac” do čina “glavni inspektor”, odnosno da budu izjednačeni koeficijenti policijskih službenika s koeficijentima zaposlenika i državnih službenika.

Inače, već duže vrijeme Savez sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini tražio je korekciju koeficijenata za pravičan obračun plaća.

Delegatkinja Zdenka Džambas (HDZ), raspravljajući o ovom zakonu, kazala je da su još prije dva mjeseca raspravljali o tome kako iznaći sredstva.

- Svašta smo predlagali, kako da se udovolji policajcima, a predsjednik Sindikata kazao je na komisiji da će sve ići linearno, ali da se oni razlikuju između sebe. Ja kao izaslanica hrvatskog naroda kažem da ću u ime Hrvata koji rade tamo, glasati za ovaj zakon. A, što ne znamo kako će proračun proći, nije ni važno – kazala je Džambas. 

Dragutin Rodić (DNS) kazao je da su opravdane ovakve izmjene.

- Ne bi bilo ništa sporno da nema finansijskog problema. Radeći u komisiji, jasno je da smo pokušali iznaći rješenja, ali u okviru postojećeg budžetskog okvira nije moguće naći sredstva, a trebat će 11 miliona. I danas smo imali Komisiju i niko nije protiv zakona, nego da li usvajamo nešto što je neprovodivo – istakao je Rodić. 

Sredoje Nović (SNSD) zamjerio je Sindikatu što se nisu založili više za običnog policajca i što rukovodnim organima nisu kazali da ne mogu dobiti toliko. 

- Imajući u vidu status i činjenica da su ostali ispod niova državnih zaposlenika, moram reći da ću lično podržati ovaj zakon, jer znam šta ova struktura znači u BiH i ne mogu raditi za 650 KM - kazao je Tadić.

Ognjen Tadić (SDS) kazao je da nema potrebe da pred javnosti djeluju“ kao plavi anđeli i da pokazuju neki pretjeranu zabrinutost za budžet“, jer je siguran da će Vijeće ministara iznaći način.

- Svi policajci i inspektori ne treba da osjećaju zahvalnost prema nama. Mi smo samo radili svoj posao – dodao je Tadić. 


12.00 Delegat HDZ-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Ljilja Zovko zatražila je danas od Doma naroda da razmatra Informaciju o usvojenoj Deklaraciji o Pelješkom mostu.

Podsjećamo, Deklaraciju je usvojio Predstavnički dom, a objavljena je u Službenom listu BiH.

- U Deklaraciji se pozivaju na Parlamentarnu skupštinu BiH te krše Ustav BiH, jer Parlament ima oba doma i mi moramo razmatrati to pitanje – poručila je Zovko. 

Ddelegat SDA Halid Genjac kazao je da ne postoji način da jedan dom raspravlja o ustavnosti rada drugog.

Prijedlog je na kraju usvojen, usvojen sa osam glasova za, četiri protiv i dva suzdržana. 

11.55 Mario Karamatić (HSS), u toku postavljanja delegatskih pitanja, rekao je da je želio pitati ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, ali kako on nije prisutan na današnjoj sjednici, zamolio je da mu psimeno odgovori.

Karamatić je ispričao događaj, koji se desio 24. avgusta, kada je službeno bio u Sarajevu i imajući u vidu dva teroristička napada u toku mandata ovog Vijeća ministara, te, kako je naveo napad na autoputu predsjednika FBiH Marinka Čavare i pokušaj atentata na Antu Jeleča, načelnika Oružanih snaga BiH, kazao je da je i on imao ozbiljne prijetnje od  radiklizirane osobe. 
 

Dok je boravio u Sarajevu, učinilo mu se nešto sumnjivo te je zamolio dvojicu pripadnika policijskih snaga da ga isprate do izlaza iz glavnog grada BiH.

- Pokazao sam im iskaznicu Doma naroda na šta je jedan od njih rekao „Znamo ko ste, znamo šta govoriš“. Ne tražim disciplinski postupak protiv njih, takvih će djelatnika uvijek biti. Tražim od ministra Mektića da uputi svim policijskim agencijama cirkularni e-mail da nositeljima iskaznica Doma naroda moraju pružiti pomoć – kazao je Karamatić.

 11.35 Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH počeo je zasjedanje u Sarajevu. 

Delegati bi se trebali izjasniti o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH, a koji se odnosi na platne razrede i izjednačavanje koeficijente plaća za policijske službenike sa srednjom stručnom spremom sa koeficijentima drugih zaposlenih u institucijama BiH sa ovim nivoom obrazovanja. 

Na jutrošnjoj sjedici nadležna komisija ovog doma podržala je ove izmjene.  

Pred delegatima će biti i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Damir Arnaut tražeći ukidanje privilegija funkcionerima da njihova vozila imaju pravo prvenstva nad hitnom pomoći i vatrogascima.

Predstavnički dom usvojio je ove izmjene, a od Doma naroda zavisi hoće li on biti usvojen i u konačnici.

Dom naroda trebao bi danas razmatrati i izvještaj o radu Vijeća ministara za 2016. godinu.

U drugom čitanju pred delegatima će biti i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, kojim bi zabrana uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna umjesto 2018, kako je sada propisano, stupila na snagu 2028. godine.

Delegati bi trebalo da raspravljaju i o više izvještaja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.