BIH

Dom naroda: Usvojena Deklaracija o Pelješkom mostu

A. Kuburović/Avaz.ba

S. DE. - E. Ma.

28.9.2017

16.23 Niko od delegata iz Kluba Bošnaka nije ovo podržao.

U Deklaraciji, koju su prvo ponudili delegati iz reda hrvatskog naroda, a od koje su odustali, između ostalog je pisalo da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prekršio Ustav BiH i Poslovnik, te da je sebi uzeo za pravo da deklaraciju tumači kao dokument koji je stav BiH, a, on to nije, kako stoji u Deklaraciji koju je nudio Klub Hrvata.

Nakon pauze Klub srpskog naroda je predložio novi tekst deklaracije u kojoj se traži da se usvoji da Parlamentarnu skupštinu sačinjavaju dva doma. Klub Hrvata se složio s ovom deklaracijom. Razlika u ove dvije deklaracije je ta Klub Srba nije naveo da je prekršen Ustav.

16.21 Ova Deklaracija je nakon glasanja usvojena u Domu naroda. Za je bilo 10 delegata, protiv tri, a suzdržan nijedan.

16.10 Nakon pauze, Nović je rekao da je Klub Srba predložio novu deklaraciju.

nastavku pročitajte tekst predložene Deklaracije.

14.40 Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Ljilja Zovko (HDZ) zatražila je da danas  Dom naroda razmatra Informaciju o Deklaraciji o Pelješkom mostu, koja je usvojena na Predstavničkom domu PSBiH i koja je objavljena u "Službenom listu".

U toku burne rasprave, Zovko je rekla da je ovim prekršen Ustav. 

- U Deklaraciji se pozivaju na Parlamentarnu skupštinu BiH i time krše Ustav jer Parlament ima dva doma koja su ravnopravna  i mi u Domu naroda smo trebali razmatrati to pitanje. Ova deklaracija je neustavna – ustvrdila je Zovko.   

Halid Genjac (SDA) je rekao da ne postoji način da jedan dom raspravlja o ustavnosti rada drugog doma.

- Dom može donositi deklaracije, odluke...i odlučuje se na propisani način. Predstavnički dom je izglasao Deklaraciju po poslovniku. Ne vidim nigdje proceduralno pitanje i ustavna nadležnost i pooslovnička odredba je vrlo jasna – kazao je Genjac. 

 

Mario Karamatić (HSS) rekao je da je Predstavnički dom izvršio atak na državu.

 

- Ustav neke zemlje nije bombonjera da uzmete ono što vam se sviđa, a ne uzmete ono što vam se ne sviđa. Parlamentarna skupština ima dva doma. Ovo je pokušaj rušenja i ja ću se svim silama potruditi da očuvamo jednu nam jedinu – rekao je Karamatić. 

 

Ognjen Tadić (SDS) istakao je da, ako postoji potreba da se brani BiH, onda je treba braniti od onih koji je ugrožavaju. On je dodao da su oni koji su sastavljali Deklaraciju trebali da pitaju Hrvate imaju li oni šta da dodaju da Deklaracija bude bolja.

 

- Šta je napad, ugrožavanje je za dio BiH to što će BiH biti onemogućeno slobodna plovidba, za jedan dio što se dešava u RS. Ako smo mi jedna strana, treba da vidimo šta su to naši zajednički interesi. Zar očekujete da će neko iz RS glasati protiv Deklaracije, a tamo su krucijalne stvari za narod. Drugo je što autori nisu pitali Hrvate ima li nešto što njih interesuje, a da bi Hrvatska mogla uraditi ovdje za njih – kazao je Tadić. 

 

On je dodao da je najbolje prekinuti raspravu, te da se zaduži Kolegij Doma naroda da se organizira sastanak s Kolegijem PD kako bi se našlo rješenje.

 

- Mi nemamo snage da stavimo akt Predstavničkog doma van snage – istakao je Tadić. 

 

Martin Raguž (HDZ 1990) kazao je da je ovo jedno od povijesnih zasjedanja Doma naroda jer je napravljen presedan u PD, a bez reakcije nadležnih državnih institucija.

 

- Ako bi izostala reakcija Doma naroda na ovaj presedan, mi bi devolvirali svoju ustavom propisanu ulogu da smo ravnopravan Dom. Minimum je potrebno da kažemo stav o ovom presedanu. Ne zanima me Pelješki most, već da li institucije rade u skladu sa Ustavom – kazao je Raguž. 

 

Bariša Čolak (HDZ) je rekao da smo svjedoci da se stavovi pojedinaca žele pokazati kao stavovi institucija.

- Mislim da moramo poštovati Ustav BiH, more je nedostataka, ali ja sam legalista. Birali smo riječi kako reagirati, ne da bismo na bilo koji način čitali lekciju drugom Domu, ali imamo pravo upozoriti na Ustav koji je vrhovno pravo ove države – kazao je Čolak. 

Za delegata Kluba Srba Sredoja Novića (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) sporno je kako će ove deklaracije tumačiti Predsjedništvo, Vijeće ministara i Ministarstvo vanjskih poslova "da li je to stav BiH ili pola BiH", te je pozvao da se jasno kaže da Deklaracija Predstavničkog doma nije deklaracija Doma naroda.

- Poslata je negativna slika o BiH. Potrebno je ovo pitanje vratiti u okvire parlamenta BiH. Trebamo razmotriti šta možemo danas mijenjati i usvajati, da li je to nova deklaracija koju su kolege iz Kluba Hrvata predložili ili ćemo usvajati. Deklaracija Predstavničkog doma ne predstavlja zvaničan stav BiH, jer deklaracija jednog doma ne može biti zvanični stav BiH - podvukao je Nović.
 

Karamatić je, obraćajući se Halidu Genjcu, rekao povišenim tonom da je posrijedi kršenje Ustava BiH.

- Mora se poštivati Ustav. Preglasavali ste u PD, kako vas nije stid, ne možete preuzimati ovlasti. Ako vam je to cilj, neće moći tako. Jednom sam branio ovu zemlju, branit ću je opet. Ovo što radite sad, vodi ka ratu – kazao je Karamatić. 
 

Na njegove riječi reagirao je Safet Softić (SDA). On je prvo podsjetio na situaciju prije početka današnje sjednice, kada je Karamatić podjelio delegatima SDA keks "TOPS".

Softić je rekao da je to neprimjeren čin i da je tako napravio cirkus od Doma naroda. Nakon toga, pozvao je Karamatića da se izvini Genjcu zbog povišenog tona, te je istakao da je nedopustivo da se ukazuje na rat. 
 

Karamatić je odgovorio Softiću rekavši mu - ako vas je povrijedilo dijeljenje keksa, ja se ispričavam i obećavam da vam nikad više neću dati poklon.

 - Što se tiče ukazivanja na rat, ja to nisam radio. Nisam ukazivao na rat. Rekao sam da će pokušaj mijenjanja Ustava neminovno dovesti do rata. Ja sam se jednom borio za ovu zemlju, borit ću se opet. Neću dozvoliti da neko krši Ustav – rekao je Karamatić, ističući da je nesvjesno povisio ton jer se bori protiv kršenja Ustava. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.