BIH

Radončić sa 43% glasova ubjedljivo vodi za člana Predsjedništva BiH

Anketa portala Informativa.ba: Radončić ima trostruko više glasova od drugoplasiranog Šepića

Piše: Avaz.ba

29.9.2017

Centralna izborna komisija (CIK) BiH najavila je da će opći izbori biti raspisani u maju 2018. godine u skladu s važećim zakonom i Ustavom BiH. 

Portal Informativa.ba proveo je od početka avgusta do druge polovine septembra (8. 8. - 26. 9.) anketu javnog mnijenja na 23.400 građana BiH s pitanjem za koga bi glasali ako bi sada bili održani izbori. Anketno pitanje glasilo je: "Ko su vaši kandidati za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?“ 

Velike razlike

Ko su potencijalni kandidati za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, za sada je samo u sferi nagađanja i nezvaničnih priča u političkim krugovima. 

Za sada je poznato da je lider Saveza za bolju budućnost i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Fahrudin Radončić kazao da će „ako preživi državnu bošnjačku mafiju, vjerovatno biti kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda na izborima 2018. godine“.

Radončić je na općim izborima 2014. godine bio kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, a osvojio je 201.454 glasa građana BiH. U anketi koju je proveo portal Informativa.ba, Radončić je ubjedljivi pobjednik narednih izbora sa 43 psoto glasova.

Politička borba unutar SDA na vidjelo je iznjedrila nervozu kod potencijalnog kandidata u ime te stranke, aktuelnog predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića, koji je u izjavi za jedan portal istakao da bi bilo dobro da je SDA već odredila kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Analizom ankete zaključuje se da ta nervoza itekako ima smisla. Ne samo što će biti pometen od lidera SBB-a, u zaleđu ga ostavlja dojučerašnji prvi čovjek političke akademije SDA, protjerani Senad Šepić. Za sada se zasigurno zna da će SDA definitivno imati svog kandidata za člana Predsjedništva BiH, a špekulacije da će gospođa Sebija također biti kandidat, s pravom povećavaju nervozu Zvizdića, jer, prema anketi, gospođi Sebiji bježi, odnosno ima bolji rezultat za cijelih jedan posto anketiranih.

Uzorak anketiranih je reprezentant populacije i, prema ovome, aktuelnom obnašatelju funkcije predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH piše se izborni debakl. Iako ga dobar dio SDA vidi kao svoju uzdanicu, anketa pokazuje loš rezultat. Samo 12 psoto glasova za Zvizdića.

Također, aktuelna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i po drugom zanimanju supruga Bakira Izetbegovića, Sebija, u anketi je osvojila 11 posto glasova. Narodna kaže: Gdje ima dima, tu ima i vatre. Je li Sebija, kao što čaršija priča, određeni mediji špekuliraju, a pouzdani izvori tvrde, kandidat broj 1, vrijeme će pokazati.

Šepić prije Zvizdića

Razjedinjenost ljevice dovela je da, prema anketi, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića podržava pet posto ispitanih, što je poražavajuće imajući u vidu da je SDP na proteklim izborima imao znatnu podršku za člana Predsjedništva kada su kandidirali Bakira Hadžiomerovića.

Izvjesno je da će i Senad Šepić (Nezavisni blok - pokret za Evropu) biti kandidat za člana Predsjedništva BiH. Malo je ko očekivao da Šepića podržava 16 posto ispitanika.

Prema ovoj anketi, u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Fahrudin Radončić (SBB BiH) ima najviše šansi, jer ga podržava 43 posto ispitanika. Daleko iza njega je drugoplasirani Senad Šepić sa 16 posto glasova. Ostali kandidati su do 12 posto Denis Zvizdić i 11 posto Sebija Izetbegović. Ostali mogući kandidati dobacili su do četiri posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.