BIH

Incko: Neki političari i dalje se fokusiraju na nacionalna pitanja

Fena

29.9.2017

Visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) danas se sastao s članovima Komiteta za međunarodne odnose britanskog Doma lordova koji borave u Bosni i Hercegovini koje je informirao o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te iznio svoje viđenje u vezi s provedbom reformi.

- U potpunosti podržavam euroatlantski put kao najbolju opciju za Bosnu i Hercegovinu i njene građane. Nažalost, neki političari i dalje se u prevelikoj mjeri fokusiraju na nacionalna pitanja koja unose podjele među ljudima, dovodeći u pitanje opredijeljenost za euroatlantski program kao istinski prioritet - rekao je Incko.

Dodao je da svaka zemlja ima vlastitu dinamiku, te da je regija zapadnog Balkana u cjelini postigla veliki napredak ka punoj integraciji u evropsku porodicu.

- Ipak, bez jake svijesti o hitnosti ovog procesa, Bosna i Hercegovina dolazi u opasnost da zaostane za susjedima. Iz tog razloga, apeliram na bosanskohercegovačke političare da ostave prepirke po strani i okrenu se približavanju stavova, što je neophodno za postizanje potrebnih ekonomskih i socijalnih reformi - poručio je visoki predstavnik.

Incko je zaključio da OHR, Vijeće za provedbu mira i šira međunarodna zajednica ostaju opredijeljeni za pomoć BiH na ovom putu, te je zahvalio Velikoj Britaniji za njen dugotrajni diplomatski angažman u BiH i pomoć u poslijeratnoj obnovi i razvoju zemlje, kako bilateralno, tako i u svojstvu članice Evropske unije, saopćeno je iz OHR-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.