BIH

Milorad Dodik odgovorio premijeru Kosova Ramušu Haradinaju

Srna

29.9.2017

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je Srni da je poziv premijera Kosova Ramuša Haradinaja (Ramush) da Bosne i Hercegovina prizna nezavisnost Kosova najobičnija provokacija upućena, vjerovatno, za unutrašnje političke potrebe.

- BiH bez saglasnosti RS ne može i neće priznati nezavisnost Kosova jer su na tom pitanju sve partije u RS postigle konsenzus. Inače, da se pita političko Sarajevo i Bakir Izetbegović, BiH bi bila prva u redu za priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova - istakao je Dodik.

Predsjednik RS je naglasio da su Kosovo i Metohija za RS južna pokrajina Republike Srbije i taj stav se neće promijeniti.

- Mislim da to svi politički činioci na Kosovu dobro znaju - dodao je Dodik.

Na skupu održanom u Vladi Kosova povodom 28. septembra - Dana Bošnjaka Kosova, premijer Ramush Haradinaj pozvao je zvanično Sarajevo da razmotri mogućnost priznanja države Kosovo, kao i ukidanja viznog režima za građane Kosova.

Haradinaj je, obraćajući se na bosanskom jeziku, istakao da Bošnjaci Kosova imaju dobre historijske odnose sa Albancima kao većinskom zajednicom, te da postoji solidarnost s Bošnjacima zbog svega što su prošli kroz svoju tešku istoriju.

- Danas su Bošnjaci dio vlasti na svakom nivou, poštovani su građani Kosova, a prisutni su i u ostalim sferama života. Ja, kao premijer, obećavam da ćemo te dobre odnose čuvati zajedno, a zamolio bih i kosovske Bošnjake da prenesu poruku do Bosne i Hercegovine, do Sarajeva, da i oni razmotre poziciju prema Kosovu i naprave neke korake koji su bitni za priznanje i za slobodu kretanja naših građana - poručio je Haradinaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.