BIH

Obilježen 25. rođendan Drugog korpusa Armije R BiH: U temelje države Bosne i Hercegovine ugradili 11.000 života

A. Bajrić

Piše: E.Sk

29.9.2017

Polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen obilježju Slana Banja u Tuzli, svečanom akademijom i promocijom monografije u Tuzli je u petak na svečan način obilježen 25. rođendan Drugog korpusa Armije R BiH.  

U agresiji na BiH od 1992. do 1995. godine kroz jedinice Drugog korpusa Armije R BiH prošlo je više od 160.000 boraca svih vjera i nacionalnosti. Njih oko 11.000 nije dočekalo sunce slobode, ugradivši svoje živote u temelje države BiH.

Drugi korpus je dao 425 zlatna ljiljana, ali i tri narodna heroja: Senada Hodžića – Crni labud, Hajrudina Mešića – kapetan Hajro i Nediba Malkića.

- Borci Drugog korpusa Armije R BiH oslobodili su prve gradove – Srebrenicu i Kalesiju. Oslobođeno je 1.500 kilometara kvadratnih okupirane površine, a borci Drugog korpusa branili su najveću slobodnu teritoriju u R BiH – kazao je Fahrudin Skopljak, ministar za boračka pitanja TK.

Za prvog komandatna Drugog korpusa 1992. godine je imenovan Željko Knez, a za načelnika Hazim Šadić. U februaru 1993. godine na čelo korpusa dolazi genral Hazim Šadić, a od 19. novembra 1994. godine pa do kraja rata u BiH na čelu komande je general Sead Delić.

Borci Drugog korpusa ratovali su u Brčkom (granica na Savi) te u zonama odgovornosti Zvornik, Teočak i Čelić (granica na Drini) kao i u Srebrenici. U okviru Drugog korpusa djelovala je i prva brigada Armije RBiH – Prva tuzlanska brigada. Nekoliko brigada Drugog korpisa proglašeno je viteškim i slavnim.

Nakon svečane akademije u tuzlanskom BKC-u upriličena je i promocija monografije “Drugi korpus” autora prof.dr Izeta Šabotića i prof.dr Seada Selimovića.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.