BIH

Vedran Džihić o govoru predsjednika Makrona: Balkan mora odlučiti hoće li u EU ili uz Rusiju i Tursku

Džihić: Merkel mora donijeti odluku

Piše: S. NUMANOVIĆ

30.9.2017

Mi se još nalazimo na periferiji Evrope, i sve što se zbiva u centru, direktno se preslikava na stanje u našoj regiji.  

Jasno je da bez jačanja Evropske unije i odlučnosti da se proces proširenja revitalizira, obnovi i ofanzivno nastavi, neće biti poticaja za unutrašnje reforme i da će se bez takvog koraka nastaviti do sada viđena politika glumljenja EU da nas želi kao punopravne članice te glumljenja domaćih političkih elita da im je proces integracija u EU zaista prioritet, kaže dr. Vedran Džihić, predavač na Bečkom univerzitetu.



Siva zona

Ovaj naturalizirani Austrijanac bh. porijekla u razgovoru za „Dnevni avaz“ analizirao je govor predsjednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) održan prije nekoliko dana studentima i profesorima Univerziteta Sorbona u Parizu.

On posebno naglašava da istup francuskog predsjednika ima veliki utjecaj na Balkan.

Džihić smatra da bi revitalizacijom EU, prema Makronovom planu, „mimikrija na Balkanu morala prestati i donijeti se jasna odluka - ili želimo biti dio te nove Unije i ozbiljno se posvetiti tome ili ostajemo u sivoj zoni geopolitike između EU, Rusije i Turske“.

- Isto tako, ako EU ne iskoristi šanse koje joj se sada pružaju, bojim se da će Balkan zauvijek ostati kolateralna šteta unutrašnjih nedoumica Unije – smatra Džihić.

Rast desnice

On se osvrnuo i na rast desnice te najavu da će Slobodarska stranka (FPO) ući u novu vladu Austrije.

- Generalno, jačanje radikalne desnice usporava bilo kakvu novu progresivnu EU dinamiku. Desni populistički diskursi većinom oštre zube kritizirajući Brisel i tražeći da se „Njemačka vrati Nijemcima“, „Austrija Austrijancima“, „Mađarska Mađarima“...

- I tu je metafora islama kao „globalne opasnosti“ po nacionalnu kulturu i način života u njihovim zemljama ekstremno dominanta. FPO upravo u Austriji lansira nove izborne plakate na kojima piše „Ne islamiziranju Austrije“. Ta nova vrsta nacionalizma, koju propagira evropska desnica, suprotstavlja se direktno bilo kakvoj pomisli o jačanju i proširenju EU, i na taj način negativno se odražava na ambicije BiH da postane dio Unije - upozorava dr. Džihić.


Ekstremno desni FPO ulazi u vlast 

- U Beču sve upućuje na to da ćemo poslije izbora za novog kancelara dobiti Sebastiana Kurza te za vicekancelara Hajnc-Kristijana Strašea (Heinz-Christian Strachea), predsjednika FPO-a. Kurz je u posljednje vrijeme na uglađeniji način inkorporirao retoriku desnice, protiv je migracija i izbjeglica, zalaže se za jaku borbu protiv političkog islama, zahtijeva više sigurnosti za Austrijance i, recimo, skraćivanje socijalne pomoći za strance.

Sve to FPO već odavno traži. Tako da se bojim da će se Austrija poslije izbora približiti onima u EU koji su skeptični prema Briselu, a udaljiti se od ideja koje propagira Makron – stav je Vedrana Džihića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.