BIH

Pendeš se na vojnoj paradi u Austriji susrela s bh. kadetima na školovanju

Avaz.ba

1.10.2017

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš, u subotu se, drugog dana službene posjete Republici Austriji, sastala s ministrom odbrane i sporta Austrije Hansom Peterom Doskozilom, te prisustvovala vojnoj paradi i ceremoniji obilježavanja Dana poručnika, koja je održana na prestižnoj Terezijanskoj vojnoj akademiji na kojoj se školuje deset kadeta iz BiH.

Pendeš i Doskozil su razgovarali o bilateralno-odbrambenoj saradnji. Izrazili su zadovoljstvo realizacijom njihove prošlogodišnje ideje o školovanju bosanskohercegovačkih kadeta u Austriji, a koji su u septembru ove godine započeli svoje školovanje učenjem njemačkog i engleskog jezika.

Pendeš je zahvalila Ministarstvu odbrane i sporta Austrije za podršku u edukaciji, izvanredne napore i prihvatanje kadeta BiH na prestižnu Terezijansku vojnu akademiju u Austriji, istakavši da će takva vrsta podrške još više ojačati saradnju u oblasti odbrane dviju zemalja.

Naglasila je da je ta podrška investicija u kadete, i investicija u budućnost, u sigurniju, stabilniju i mirniju BiH.

Pendeš je izrazila nadu za nastavkom saradnje u oblasti obuke i edukacije i u narednim godinama, a posebno u vrijeme kada Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH naporno rade na jačanju sposobnosti i dostizanju potrebnih standarda i interoperabilnosti sa EU i NATO snagama.

Pendeš, sa delegacijom Ministarstva odbrane BiH, prisustvovala je vojnoj paradi i ceremoniji obilježavanja Dana poručnika na Terezijanskoj vojnoj akademiji, gdje se sastala s bh. kadetima, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.