BIH

Apel poslanicima u Skupštini HNK da izglasaju konstitutivnost Srba

Avaz.ba

1.10.2017

Koordinacija srpskih udruženja u Mostaru poziva poslanike u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) da na sjednici u ponedeljak, 2. oktobra usvoje amandman na Ustav HNK, koji se odnosi na konstitutivnost srpskog naroda u ovom kantonu. 

- Činjenica da je sjednica Skupštine HNK prekinuta u srijedu 27. septembra zbog nemogućnosti da se ovo pitanje uopće stavi na dnevni red, ne ulijeva optimizam da će biti dovoljno razuma i dobre volje da se u ponedjeljak izglasa, no mi još jednom naglašavamo da ovo nije pitanje nijedne političke stranke, već cijelog srpskog naroda. Molimo poslanike i iz vladajućih i opozicionih stranaka da se izdignu iznad dnevnopolitičkih prepucavanja i da ne koriste ovo pitanje i srpski narod u međusobnim političkim obračunima - kaže se u apelu Koordinacijske srpskih udruženja u Mostaru. 

Dodaju da nakon izjava zvaničnika iz SDA, HDZ-a i SDP-a - stiče se utisak da se srpska konstitutivnost želi pretvoriti u običnu predizbornu farsu, što je u najmanju ruku sramotno. 

- Sa skupštinske govornice čulo se i da je izmjena Ustava HNK, kada je u pitanju konstitutivnost Srba, samo tehnička stvar i da Srbi konzumiraju sva prava što apsolutno nije istina. Ako je samo tehnička stvar, pitamo se u čemu je onda problem? Zarad javnosti moramo podsjetiti da vladajuća struktura u HNK konstantno krši prava srpskog naroda u svim segmentima, od zapošljavanja, preko obrazovanja, finansiranja itd., te priče o tome da Srbi nisu ugroženi u HNK padaju u vodu - rečeno je u saopćenju. 

Navodi se i da konstitutivnost na papiru ne znači ništa, ali da je Srbi u HNK nemaju ni na papiru ni u stvarnosti. 

- Licemjerno je pozivati se na stvarnu konstitutivnost, a u isto vrijeme onemogućavati i formalnu. Apelujemo na političke stranke i na poslanike u HNK da diskriminaciju po nacionalnoj osnovi pretvorite u pozitivnu diskriminaciju i tako pošalju poruku svima u BiH da smo mi u Hercegovini, bar sitnim koracima, spremni mijenjati stvari na bolje - poručuju iz Koordinacije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.