BIH

Incko pisao SDA-ovom premijeru TK Gutiću: OHR, EU i Ambasada SAD: Osloboditi policiju stranačkog utjecaja

Incko i Gutić: Poziv premijeru da se implementira zakon

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

2.10.2017

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) uputio je 29. septembra pismo premijeru Tuzlanskog kantona Begi Gutiću u kojem traži da se u Tuzlanskom kantonu u potpunosti implementira Zakon o unutrašnjim poslovima, saznaje "Dnevni avaz". Konkretno, Incko traži provedbu člana 6. ovog zakona, kojim se finansiranje Uprave policije mora odvojiti iz zajedničkog budžeta Ministarstva unutrašnjih poslova.

Bez objašnjenja

Ovu obavezu, podsjeća Incko, trebalo je ispuniti još 2010. godine, a ona se odgađa bez validnih objašnjenja već sedmu godinu iako je OHR nekoliko puta bezuspješno pokušavao uspostaviti dijalog s Vladom TK o ovom pitanju. Sudeći prema tonu pisma upućenog Gutiću, OHR, ali i drugi predstavnici međunarodne zajednice sada su odlučni da se policija stavi van stranačkog i političkog utjecaja.

- OHR, EU i Ambasada SAD dijele mišljenje da uspostavljanje finansijske samostalnosti policije predstavlja jednu od najboljih raspoloživih prepreka neprikladnim utjecajima politike nad profesionalnim radom policije. Na prvom mjestu finansijska samostalnost učvršćuje komandni autoritet komesara koji je neophodan za operativnu samostalnost. Osim toga, dodatna zaduženja koje dobiva policijski komesar vode povećanju direktne odgovornosti policije građanima kojima služi - navedeno je u pismu.

Faksimil Inckovog pisma upućenog Gutiću

Izražavajući nadu da i Gutić shvata važnost ovih postupaka te da će pokazati spremnost da podrži osnovne principe demokratskog rada policije i vladavine prava, Incko je naveo da očekuje da se finansiranje Uprave policije nezavisno od MUP-a omogući do kraja ove godine.

Iako u pismu nije striktno navedeno da se na ovaj način policija prvenstveno želi osloboditi od utjecaja i kontrole SDA, poznato je da se dosadašnjem odvajanju budžeta za policiju od onog MUP-ovog najviše protivila SDA. Tako se, primjerice, samo zbog nepopustljivog insistiranja SBB-a u Kantonu Sarajevo prošle godine uspjelo izdejstvovati da se odvoje budžeti operativnog i administrativnog dijela policije.

Većina u Skupštini

Tome su se najviše protivili kadrovi SDA, predvođeni zastupnikom te stranke Kemalom Ademovićem te sad već bivšim komesarom Vahidom Ćosićem.

Nakon toga, slijedeći primjer KS, finansiranje policije odvojeno je u Unsko-sanskom kantonu. Ali SDA sada pod svaku cijenu želi to, kao što je činila proteklih godina, onemogućiti u Tuzlanskom kantonu, u čemu, uprkos protivljenju SBB-a, uspijeva, jer s još nekoliko manjih stranaka ima većinu u Skupštini.

Formirati komisiju  

Incko je od Gutića zatražio da se bez odlaganja formira komisija za izradu diobnog bilansa između Ministarstva i Uprave policije. Zahtijeva i da se u njeno članstvo uključe predstavnici OHR-a, EU i Ambasade SAD BiH.

Dvostruka igra

U pokušaju da zavaraju međunarodnu zajednicu, tako je SDA-ov premijer Gutić, koji je i bivši prvi policajac TK, izrazio spremnost u pismu Evropskoj uniji da će zakon biti ispoštovan, no zastupnici njegove stranke sve čine da se policija finansijski ne osamostali, čime igraju dvostruku igru .Time jasno pokazuju i da imaju koristi od zadržavanja finansijske kontrole nad policijom koja uzrokuje i svaku drugu kontrolu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.