BIH

"Dječija nedjelja" pod sloganom "Sretan ćeš biti svijete, kad usrećiš dijete"

S. Saletović/Avaz.ba

N. HADŽIŠEHIĆ

2.10.2017

Manifestacija za najmlađe „Dječija nedjelja“ počela je danas u Domu mladih. Ovogodišnji slogan glasi „Sretan ćeš biti svijete, kad usrećiš dijete“. Bit će realizirano više od 200 edukativnih, inkluzivno-zabavnih, kulturno-umjetničkih i sportskih aktivnosti u koordinaciji sa ustanovama iz oblasti socijalne i dječije zaštite, predškolskim i školskim ustanovama, kulturnim institucijama i nevladinim organizacijama. Organizator „Dječije nedjelje“ je Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS.

Kako je kazala resorna ministrica Amela Dautbegović, ovo je najvažnija nedjelja u godini jer je posvećena upravo djeci koja su „vojska najjača“, i njihovoj budućnosti. 

- I ove godine akcenat je na inkluziji, sve u cilju stvaranja društva jednakih mogućnosti i šansi. Resorno ministarstvo je prepoznalo probleme djece sa poteškoćama u razvoju. Imamo odličnu saradnju sa nevladinim sektorom koji nam pomaže po tom pitanju i nadam se da ćemo u narednom periodu uspjeti i institucionalno riješiti problem – kazala je Dautbegović. 

Senad Bostandžić, direktor Centra za kulturu i mlade Općine Centar rekao je da im je velika čast i što njihova ustanova otvara ovu manifestaciju. 

- Ovaj slogan treba da bude poruka za odrasle ne samo sedam dana nego cijelu godinu. Nadam se da će se djeca i u narednim danima odazvati i družiti – kazao je Bostandžić. 

Devetogodišnji Eman Čavalić iz Taekwondo kluba Novi Grad je zajedno sa svojim drugarima iz kluba prisustvovao otvaranju.

- Najviše se radujem sportskim druženjima, koja će biti održana u toku „Dječije nedjelje“. Pošto sam do sad osvojio mnogo medalja, jedva čekam da idem sa klubom u razne škole i pokažem drugima šta znam – rekao je Eman.

„Dječija nedjelja“ će trajati do 8. oktobra.

Jednake mogućnosti za osobe sa invaliditetom 

Ajla Huseinović, članica Saveza „Sumero“ istakla je da je jako bitno da se osobe sa poteškoćama uključuju u inkluzivni proces.

- Mi imamo projekat „Klub samozastupnika osoba sa invaliditetom“ koji je jako bitan za nas. Želimo pokazati da osobe sa invaliditetom imaju jednake mogućnosti kao i svi ostali – rekla je Huseinović.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.