BIH

Portal Ranker ocjenjivao države prema izgledu zastava, omraženosti, gostoprimstvu... : Dame iz BiH na 45. mjestu po ljepoti

Visoko mjesto za Bosanke i Hercegovke

Piše: E. HALIMIĆ

2.10.2017

Zastava Bosne i Hercegovine je 54. najljepša na svijetu prema mišljenju korisnika svjetski poznatog internet-portala Ranker, dok su se na prva tri mjesta našle zastave Kanade, Velike Britanije i Brazila.  

Iz regiona, naljepšu zastavu ima Albanija, koja je smještena na visoko 7. mjesto, a zatim slijede Makedonija (22.), Crna Gora (38.), Kosovo (49.), Hrvatska (51.), Srbija (73.) i Slovenija na 107. mjestu.

Prva Španija

Ovaj portal ocjenjivao je države u nekoliko kategorija, a jedna od najzanimljivijih je i o omraženosti u svijetu. Na listi od 210 država svijeta, BiH je zauzela 98. mjesto. Prvo mjesto i titulu omražene države svijeta ponio je Izrael, a zatim slijedi Kuba i na trećem mjestu Sjedinjene Američke Države.

Zanimljivo je da je naša država visoko plasirana i kad je riječ o glasanju o najboljim fudbalskim nacijama. Od 31 države, BiH je zauzela 20. mjesto. Prvi je Brazil, a slijede Argentina i Njemačka.

U glasanju o najboljoj državi kada je riječ o gostoprimstvu BiH je na visokom 78. mjestu u konkurenciji 257 država obuhvaćenih glasanjem. Prvo mjesto zauzela je Španija, a slijede Škotska i Njemačka.

Zahvaljujući lijepim Bosankama i Hercegovkama, BiH je plasirana na 45. mjesto među 129 država svijeta. Prava na ovoj listi je Norveška, a zatim slijede Njemačka i Italija. Što se tiče regiona, najljepše su dame iz Slovenije, koje su plasirane na 10. mjestu.

Sociolog Srđan Vukadinović kazao je za “Avaz” da su veoma upitni kriteriji prema kojima se rade ovakva istraživanja.

Vukadinović: Bez univerzalne konvencije

Mišljenje ljudi 

- Referentnost ovakvih listi je upitna u svijetu zbog toga što ne postoji univerzalna konvencija nekog međunarodnog tijela koje bi postavilo kriterije kako bi se neko istraživanje priznalo validnim. Mnogo liste u svijetu prave se na neprovjerenim podacima, a kad je riječ o ovakvim istraživanjima, onda moramo priznati da je riječ o mišljenju ljudi, a ne o naučnom istraživanju – smatra Vukadinović.

U Makau se najduže živi  

Ranker je sastavio i listu država u svijetu prema dužini trajanja života. Bosna i Hercegovina je na 42. mjestu među 221 državom. Prema mišljenju anketiranih, prvi na listi je Makao, a zatim slijede Andora i Japan. Iz regije je najbolje plasirana upravo naša država, a zatim slijede Albanija na 50. mjestu, Slovenija (59.), Hrvatska (78.), Makedonija (87.) i Srbija (95.).

Zastava BiH na 54. mjestu u svijetu prema izgledu

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.