BIH

U BiH početkom naredne godine dolazi oficir za vezu Policije Švedske

Avaz.ba

5.10.2017

Prva sekretarka Ambasade Švedske u BiH Ana-Karin Hermanson (Anna-Karin Hermansson) i predstavnik Policije Švedske Krister Branerud (Christer Brannerud) posjetili su danas Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i sastali se s direktorom Pericom Stanićem.

Hermanson je direktora SIPA-e informirala da je Švedska donijela odluku o imenovanju oficira za vezu Švedske Policije za BiH, koji bi trebao započeti svoju misiju pri Ambasadi Švedske u BiH početkom 2018., što će doprinijeti efikasnijoj razmjeni informacija.

Na taj način bit će dodatno unaprijeđena saradnja u sprečavanju i borbi protiv najsloženijih vidova kriminala između nadležnih organa Švedske i BiH.

Direktor SIPA-e pozdravio je ovu odluku i istakao da će SIPA, kao i do sada, biti na raspolaganju za svaki vid saradnje.

Razgovarano je o svim aspektima rada SIPA-e, aktuelnim sigurnosnim izazovima u BiH i svijetu, s posebnim akcentom na borbu protiv terorizma kao globalne prijetnje i svih vidova organiziranog kriminala.

Dogovoreni su konkretni modaliteti i pravci buduće saradnje.

Obostrano je istaknuto da je dosadašnja saradnja bila izuzetno uspješna, ali da će u narednom periodu biti dodatno unaprijeđena, čemu će posebno doprinijeti imenovanje oficira za vezu Švedske Policije za BiH, saopćila je SIPA .

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.