BIH

Zorica Crnogorac, vodeći stručnjak za liječenje steriliteta u Srbiji: Tri do pet posto djece u BiH rađa se s genetskim anomalijama

Crnogorac: Ukazala na problem

Piše: A. NUHANOVIĆ

5.10.2017

Na hiljadu porođaja u Bosni i Hercegovini ne preživi osam beba, a glavni razlog za to su genetske anomalije. Prema dostupnim statističkim podacima, ukupan broj anomalija po rođenju, malih i velikih, u našoj zemlji je od tri do pet posto.

O trošku države 

Podaci su to koje iznosi Zorica Crnogorac, vodeći stručnjak za liječenje bračnog steriliteta u Srbiji i jedan od prvih ljekara koji su u regiji uveli genetsko testiranje. S obzirom na ozbiljnost problema, dr. Crnogorac je stava da testiranje u Srbiji, ali i cijelom regionu, treba biti o trošku države.  

Crnogorac u izjavi za „Avaz“ navodi da se zbog problema anomalija sve više žena iz BiH javlja u ordinacije u susjedstvu. Veliki broj žena iz BiH posjetio je i njenu bolnicu u Novom Sadu, a broj posjeta u posljednje vrijeme raste.

- Genetske anomalije nalazimo u više od polovine spontanih pobačaja, u dva do četiri posto živorođene i više od 20 posto mrtvorođene djece. Uzrok fetalnih anomalija je multifaktorski u 25 posto slučajeva, genske mutacije u osam posto, teratogeni faktori u sedam, kromosomske anomalije u šest i nepoznati uzroci u 54 posto slučajeva. Kod skoro dvije trećine anomalija ne zna se uzrok - kaže Crnogorac.

Ona navodi da stručnjaci posljednjih godina, posebno ginekolozi, bilježe porast genetskih anomalija za koje se prvi put čuje na našim prostorima, pa i kod mlađih parova. Dodaje da problem predstavljaju anomalije koje nisu genetske, poput anomalija srca, centralnog nervnog sistema, bubrega i urogenitalnog sistema.

Naša sagovornica ističe da je pomoću nekih testova moguće otkriti oko 15.000 mutacija i 600 genetskih poremećaja, pa čak i utvrditi spol bebe iz samo nekoliko mililitara krvi.

Utvrditi spol

- To je posebno važno za pacijentkinje nakon 40. godine, ali i kod mlađih s pozitivnom porodičnom anamnezom na genetska odstupanja - pojašnjava Crnogorac.

Otkriva i da podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da se svake godine u svijetu rodi oko osam miliona beba s kongenitalnim anomalijama, dok njih 276.000 umre u roku od četiri sedmice nakon rođenja.

Kurtćehajić: Raditi skrining programe

Kurtćehajić: Tehnologija je napredna

Ginekolog Dženita Kurtćehajić u izjavi za „Avaz“ ističe da bi se sve trudnice trebale podvrgnuti skrining metodama u trudnoći, jer nikad se ne može znati kojoj će se trudnici desiti da rodi dijete s genetskom anomalijom.

- Mi znamo da 90 posto trudnoća protječe uredno, ali u tri do pet posto slučajeva rađaju se takva djeca. Sada imamo toliko naprednu tehnologiju da se to može otkriti na vrijeme. No, nažalost, problem je što BiH nema riješeno to pitanje na državnom nivou, pa pacijentice takve preglede moraju raditi privatno, a veoma su skupi. Ipak, preporuka ginekologa i ljekara je da bi skrining trebala obavljati svaka trudnica, bez obzira na dob - kazala je Kurtćehajić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.