BIH

Krnjić za Avaz.ba: Danas počela i završena isplata penzija, primjena novog zakona mora početi 1. januara

Krnjić: Finansijsko stanje Zavoda dosta bolja u odnosu na prošlu godinu

E. Ma.

5.10.2017

Direktor Federalnog zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO/MIO), Zijad Krnjić, u razgovor za Avaz.ba rekao je da je danas počela i završena isplata penzija.

On je rekao da je finansijsko stanje Zavoda PIO/MIO dosta bolja u odnosu na prošlu godinu.

- Situacija sa aspekta likvidnosti je napokon potpuno uređena, ali još uvijek s početkom isplate koristimo bankarski kredit i sredstva pošte. Ali, odmah od sutra počinjemo vraćati. U ovoj godini su prihodi bili bolji, i mi smo za otprilike 35 miliona KM smanjili deficit, koji je bio na početku godine. No, trebat će još prihoda da se vrati bankams i pošti, tako da imamo na početku isplate naše pare – kazao je Krnjić.

Istakao je da se nada i vjeruje da će novi Zakon o PIO-u donijeti što prije, a njegova primjena početi već sa 1. januarom 2018. godine.

- Što se tiče donošenja zakona, nadam se da će biti tako jer bi u suprotnom to bila velika društvena šteta. Stari zakon je izuzetno nepravedan prema onima koji su, recimo, otišli mnogo ranije u penziju, do 31.7.1998. godine, jer su njihove penzije u odnosu na ove sadašnje izrazito manje, a sa istim parametrima. Tako da će novi Zakon o PIO-u za buduće penzionere donijeti pravednost i ispravit će se i dio nepravde prema onima koji su otišli u penziju do 1998. godine, odnosno, do 2008. godine, u nekoj manjoj mjeri – kazao je Krnjić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.