BIH

Stanje u KCUS-u pogoršava se svakim danom, nedostaje osnovno: Na Koševu ne radi nijedan holter monitor!

Klinika za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam: Nedostaju osnovne stvari

Piše: E. H.

7.10.2017

Klinika za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (UKCS) nema nijedan ispravan holter monitor, te srčane bolesnike upućuje u Dom zdravlja Centar, poznatiji kao Vrazova, ili na neku od privatnih klinika, koje ovaj nalaz naplaćuju od 70 do 100 KM.  


50 posto

Ako pacijent zatraži potvrdu da KCUS ne posjeduje nijedan ispravan holter monitor, to neće moći dobiti i novac potrošen na privatnim klinikama za ovaj nalaz neće moći refundirati putem Zavoda za zdravstveno osiguranje.

Ova poražavajuća činjenica da glavni klinički centar u državi nema nijedan funkcionalan holter koji se kao osnovno sredstvo koristi za dijagnozu bolesti srca zvuči još gore kad se uzme u obzir da je, prema dostupnim podacima, od ukupnog broja umrlih u FBiH više od 50 posto onih s bolestima srca i krvnih sudova.  

Bosna i Hercegovina, naime, spada u red evropskih zemalja s najvećim brojem umrlih od posljedica bolesti srca i krvnih sudova, ističu stručnjaci.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, zabilježen je porast stope obolijevanja od većine nezaraznih bolesti od 2010. do 2015. godine, pa tako i srčanožilnih.

Ističu da je većinu preranih smrti od nezaraznih bolesti moguće spriječiti te da posebno treba naglasiti potrebu ranog otkrivanja bolesnika s visokim faktorom rizika.

Kako bi se to postiglo, upravo je neophodno da zdravstvene ustanove u BiH raspolažu najmodernijom opremom, ali u KCUS-u pod rukovodstvom direktorice Sebije Izetbegović ne možemo govoriti ne o najmodernijoj tehnologiji, nego ni o osnovnim sredstvima za rad preostalih stručnjaka.

Bez odgovora

Također, alarmantno zvuči da pacijenti kojima je potreban dijagnostički nalaz ultrazvuka srca moraju čekati mjesecima. Na Klinici za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam u Sarajevu pacijenti dobivaju termin za 2018. godinu.

Pacijenti s već evidentiranim srčanim problemima koji se danas prijave za ovaj pregled, na red će doći, u najboljem slučaju, krajem januara sljedeće godine. Ako neko odluči ubrzati ovu proceduru na privatnim klinikama u Sarajevu, za ovaj nalaz morat će platiti od 100 do 150 KM.

Na naš upit o ovoj temi, iz KCUS-a nije odgovoreno.

Vodeći uzrok smrti  

Bolesti srca i moždani udar vodeći su svjetski uzroci smrti koji odnose 17,5 miliona života svake godine, podaci su Svjetske kardiološke federacije, koja je 2000. godine utemeljila obilježavanje Svjetskoga dana srca 29. septembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.