BIH

HDZ BiH za stabilizaciju političkog sistema Bosne i Hercegovine

Fena

7.10.2017

Peta proširena sjednica Središnjeg odbora HDZ-a BiH održana je u subotu u Kupresu, priopćio je Ured za informiranje HDZ-a BiH. 

Na sjednici se, između ostaloga, komentirala aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini, te se razgovaralo o funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti u BiH, kao i analizi iz programa rada HDZ-a BiH nakon lokalnih i općih izbora. Također, komentirana su i sva otvorena politička pitanja u Bosni i Hercegovini.

Središnji odbor HDZ-a BiH u proširenom sastavu nakon rasprave zaključio je kako politička situacija u BiH nije dobra i ne doprinosi izgradnji dobrih odnosa i povjerenja među narodima, što je pretpostavka opstojnosti, stabilnosti, sigurnosti i boljeg života u BiH.

 "Ovakva situacija svakako utječe na EU i NATO put Bosne i Hercegovine. Stoga će HDZ BiH i u narednom periodu učiniti sve da se kroz političke institucije donesu ključne odluke za stabilizaciju političkog sistema. A sve u cilju podizanja životnog standarda i osiguranja boljih uvijeta za život svakog čovjeka u BiH", navodi se u priopćenju.

Na sjednici, Središnji odbor HDZ-a BiH zadužio je političke predstavnike (članstvo) svih organizacijskih oblika stranke, utemeljitelje, branitelje, mlade, zajednicu žena, da organiziraju obilaske svih temeljnih ogranaka u cilju ispunjavanja preuzetih programskih obaveza.

Zaključak je sjednice i to da se do kraja godine, kroz institucije vlasti gdje HDZ BiH ima svoje dužnosnike, učini sve kako bi se donio budžet za 2018. godinu i kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje vlasti na svim razinama u BiH.

Na sjednici je također zaključeno da se u narednom razdoblju učini sve da se kroz zakonodavnu i izvršnu vlast u BiH stave na dnevni red sva pitanja iz programa stranke, koja do sada nisu raspravljana (pitanja branitelja, oblast socijalnih prava, obrazovanje, mladi, ekonomija i dr.) kako bi ispunili preuzete obaveze.

Središnji odbor HDZ-a BiH poziva svoje dužnosnike na svim nivoima vlasti na odgovorno i ponašanje u skladu s kodeksom HDZ-a BiH, navodi se u priopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.