BIH

Stevandić: Presuda Oriću je referendum koji najavljuje krah pravosuđa BiH

Avaz.ba

9.10.2017

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da nakon oslobađajuće presude Naseru Oriću u Republici Srpskoj nije potreban nikakav referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH, jer je ovo dovoljno da se konstatuje krah pravosuđa BiH.

- Ovo je u principu referendum o pravosuđu u BiH, jer ovakva presuda najavljuje krah pravosuđa BiH - rekao je Srni Stevandić, koji je i predsjednik Ujedinjene Srpske.  

Prema njegovim riječima, tamo gdje je svima jasno u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i međunarodnoj zajednici da postoje nesporni zločini, imena žrtava, brutalnosti i sve ono što se povezuje sa najnegativnijim ratnim dešavanjima - ne vrijedi za Sud BiH.

- Ali, zato su spremni da tamo gdje ne postoje nikakvi dokazi, nikakvi materijalni pokazatelji pokrenu lavinu optužbi i postupaka da bi se svakom iole značajnijem Srbinu sudilo ili Sud koristio kao metod političkog i svakog drugog pritiska - zaključio je Stevandić.  

Sud BiH oslobodio je danas prvostepeno komandanta Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika ARBiH Sabahudina Muhića po svim tačkama optužnice za zločine nad ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.