BIH

Tužna godišnjica stradanja studentica Selme Agić i Edite Malkoč

J. B.

10.10.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11

Ispred zgrade Zemaljskog muzeja u Sarajevu danas  je obilježena godišnjica smrti studentica Selme Agić i Edite Malkoč.

Okupljanje građana počelo  je tačno u podne u prisustvu velikog broja građana i rodbine stradalih studentica. Prisutni su bili i studenti Filozofskog fakulteta te neformalna grupe studenata psihologije. 

Prisutnim građanima se obratio dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Salih Fočo, koji je sve zamolio da se minutom šutnje i učenjem fatihe oda počast tragično nastradalim djevojakama.

- Iza nas je tužna godina otkako nema Edite i Selme. Nema njihove vedrine i osmijeha koje su dijelile s kolegama iz generacije 2016/2017. Njihovi roditelji nisu osjetili radost njihovih ocjena i probleme navikavanja na novu sredinu. Život Edite i Selme prekinut je nasilno činom neodgovornog čovjeka. Ovo mjesto je postalo simbol ne stradanja već mladosti - kazao je Fočo.

Prisutnima se obratio i otac tragično nastradale studentice Selme Agić, Amir, koji je kazao kako je razočaran vođenjem cijelog postupka protiv Sanjina Sefića.

-Vođenje postupka je za svaku osudu. Vjerujte, sada nam je teže nego kada se to desilo prije godinu dana. Hvala svim građanima i medijima. Da vas nije ništa od ovog ne bi bilo. Nadam se da ćemo uz vašu pomoć istrajati do kraja. Za nas nema zadovoljavajuće kazne jer našu djecu ništa neće vratiti.  Sramotno je da Sefić može dobiti mkaksimalnu kaznu od 15 godina zatvora. A dva života je ugasio - rekao je Amir Agić.

Podjećamo, Selma i Edita, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu, smrtno su stradale 10. oktobra prošle godine u 21.35 sati, kada ih je u blizini Zemaljskog muzeja, dok su cestu prelazile preko pješačkog prijelaza na zelenom svjetlu, vozeći brzinom većom od 100 kilometara na sat pokosio Sanjin Sefić. 

Prvooptuženi Sefić je nakon bijega u Srbiju i boravka u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu, 9. januara ove godine izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine. 

Optužnicom su obuhvaćeni i Sanjinova sestra Sara Sefić, kao i Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić, zbog sumnje da su mu pomogli u bijegu. 

Tokom okupljanja bit će položeno cvijeće u blizini mjesta nesreće. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.