BIH

Čović posjetio Goražde: Čini se da smo stvorili preduvjete za kandidatski status u EU

Al. B.

10.10.2017

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović vjeruje da je BiH ispunila preduvjete za kandidatski status za članstvo u EU. Tokom posjete Goraždu on je kazao da je popunjavanje Upitnika u završnoj fazi, te da je na putu do statusa kandidata potrebno na vrijeme usvojiti budžete na svim nivoima vlasti. 

– Čini mi se da smo mi stvorili preduvjete za kandidatski status, ali to treba u narednih mjesec dana odraditi, da bih ja onda mogao pozvati ključne dužnosnike EU, koji su i prijatelji BiH, a sami su vrh donošenja odluka u Briselu, da u 11. mjesecu posjete BiH, da to oni kažu, što se tiče našeg kandidatskog statusa – istakao je Čović, nakon razgovora sa premijerom Emirom Okovićem i ministrima u Vladi BPK.  

Jedna od ključnih stvari je da na svim nivoima vlasti nacrti budžeta budu usvojeni tokom novembra, što bi trebao biti pokazatelj političke stabilnosti u BiH. Preduvjet za usvajanje nacrta za iduću godinu, kada je o BPK riječ, je isplata granta FBiH za ovaj kanton, što bi se trebalo desiti u ovom mjesecu. Treće pitanje su upitnici. Mislim da smo mi tu pri samom kraju. Sutra će nas predsjedavajući Vijeća ministara morati izvijestiti o konačnom roku u toj našoj agendi. Mi ćemo insistirati da to bude kraj 11. mjeseca i ako to bude tako onda očekujte vrlo brzo da imamo taj stav iz Brisela koji će biti drugačiji nego što mi sami o sebi pričamo – istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Kao jedno od ključnih pitanja on je naveo i usvajanje zakona o akcizama, iz kojih bi se dio sredstava usmjeravao i prema kantonima, koji bi od 15 dobivali pet feninga po litru goriva.

- Na tome ćemo dalje insistirati, tako da zaštitimo sve razine vlasti kad je u pitanju ta prihodovna strana, modernizacija, izgradnja, popravke cesta, kako bi se i ovo područje ovdje pretvorilo u prvi, ulazni dio BiH, a ne onaj zadnji – dodaje Čović.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.