BIH

Tužilaštvo Kantona Sarajevo intenzivno radi na predmetu: Istraga o zlatnim menadžerima, među njima i Sebija Izetbegović

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu: Na meti istrage

Piše: S. KURT

10.10.2017

Faksimil izvještaja o krivičnom djelu

Još se intenzivno radi na istrazi protiv bivšeg direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Farisa Gavrankapetanovića, potvrdila je za „Avaz“ portparol Kantonalnog tužilaštva Sarajevo Azra Bavčić.

Ona je dodala da radi istrage, „jer takva je faza“, ne može više ništa reći te da će informacije biti dostupne kada istraga bude gotova.

Službeni položaj

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu započelo je istragu protiv Gavrankapetanovića prije više od tri godine, pod sumnjom da je počinio krivična djela zloupotrebe službenog položaja, nesavjesnog poslovanja i povreda ravnopravnosti u zapošljavanju. 

Istraga je otvorena i protiv Ibrahima Ramića, Muvedete Butmir-Čedić i Munevere Mrzić.

Gavrankapetanović je, prema navodima iz prijave, osumnjičen da je saradnicima i sebi tokom 2008. i 2009. godine omogućio nezakonitu zaradu. On je, ističe se, kao odgovorna osoba zaključio osam tzv. menadžerskih ugovora, koji su primjenjivani retroaktivno.

Gavrankapetanović i Izetbegović: Sumnjivi ugovori

Enormne zarade

Riječ je o ugovorima za tzv. zlatne menadžere, koji su im omogućili enormne zarade, čak i do 8.000 KM mjesečno. A zlatni menadžeri, kako se navodi u prijavi, jesu aktuelna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, tadašnja direktorica Stručne nemedicinske službe Muvedeta Butmir-Čedić, ljekari Sandra Vegar-Zubović, Mehmed Gribajčević, Damir Aganović, Mustafa Hiroš, Enra Suljić i glavna sestra Suvada Švrakić.

U 2010. zaradila 94.623 KM  

Suprotno prijavi i onome što Tužilaštvo upravo istražuje, direktorica Izetbegović tvrdi da nikad nije zarađivala previše. No, da nije baš sve istina što piše dr. Izetbegović, pokazuju podaci Porezne uprave FBiH, koje smo objavili jučer. Sebija Izetbegović tokom 2010. godine, „kada nije bila zlatni menadžer“, zaradila je 94.623,26 KM, odnosno i do 10.000 KM mjesečno.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.