BIH

Čović u Zenici: Svi zajedno trebamo učiniti više za nove investicije u ZDK

D. PAŠALIĆ

10.10.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, posjetio je danas Zeničko-dobojski kanton (ZDK) gdje se sastao sa Miralemom Galijaševićem, premijerom ZDK, i njegovim saradnicima.

Tom prilikom Čović je s predstavnicima Kantona razgovarao o stanju u ZDK kada se radi o sferi privrede, socijalne zaštite, društvenih događanja, obrazovanja te rada Vlade i Skupštine ZDK.

Prema riječima premijera Galijaševića, posebno je istakao temu obrazovanja odnosno uspješno izvršenje tranzicije nadležnosti obrazovanja na općine Žepče i Usora.

Predsjedavajući Čović također je izrazio zadovoljstvo što je boravio u ZDK i razgovarao sa premijerom i njegovim saradnicima.

- Teme su vrlo jednostavne. Kako dati doprinos iz ovoga prostora da mi naš evropski put okončamo jednim kandidatskim statusom vrlo brzo. To je tema o kojoj dugo pričamo u kojoj ja imam neku posebnu ulogu. Vjerujem da ćemo do kraja ovog mjeseca moći naše prijatelje iz Brisela izvijestiti da u uslove koje smo dogovorili i koji su postavljeni su ispunjeni – rekao je Čović.

Još je istakao da su razgovarali o Upitniku koji je ZDK među prvima završio, kao i o akcizama koje nisu u direktnoj vezi sa ovim prostorima ali način na koji su predložene akcize mogu biti, kaže Čović, itekako značajne za cestovnu infrastrukturu ali i nove investicije na području Kantona.

- Ako je išta dobar primjer, to je ovdje u ZDK. S moje strane je, prije svega, jedno ohrabrenje što sam ovdje. Ujedno upućujem poziv svima drugima s viših razina vlasti da budu ovdje – kazao je Čović.

Posebno je naglasio da svi mogu više zajedno da učine kako bi nove investicije došle kako bi se naslonile na prirodno bogatstvo koje posjeduje ZDK.

- Ovo danas je primjer kako bismo mi zapravo trebali češće komunicirati, rastrećeni stranačkog – poručio je on, ističući da će sutra na Predsjedništvu donijeti ključne odluke zahvaljujući kojima će mapa biti završena do kraja godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.