BIH

Javna rasprava o Nacrtu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana

Avaz.ba

11.10.2017

12:10  U uvodnom izlaganju, Snježana Bondaruk, sekretar Federalnog ministaratva zdravlja kazala je da je Nacrt zakona prvenstveno zakon koji se kandidira iz sektora zdravstva, obrađivac je Federalno ministarstvo zdravlja, a predlagač Vlada FBiH. 

- Shodno tome, u ovom zakonu obrađujemo zdravstveni aspekt problema koji se zove pušenje duhana i duhanskih proizvoda koji je već odavno i na evropskoj i na svjetakoj razini prepoznata kao ozbiljna bolest ovisnosti, a koja uzrokuje brojne bolesti od kojih stanovništvo masovno obolijeva. Također bilježimo 11.000 smrti godišnje - kazala je Bondaruk.

Dodaje da dugoročno gledano ovaj zakon predstavlja strateški pristup u rješavanju problema koji se zove pušenje duhana i duhanskih proizvoda.

- Poruka je da zdravlje kao najdragocjenije dobro stavimo na prvo mjesto - dodala je.

Doktor Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH kazao je da po podacima Svjetske zdravstvene organizacije u 2016. godini pušenje je uzrokovalo preko sedam miliona smrti širom svijeta.

- Pušenje je glavni faktor i uzrok KV bolesti i raka u svijetu. Zdravstvena istraživanja pokazuju da pušenje uzrokuje rak usne šupljine, grla, jednjaka, želudca jetre, debelog crijeva... U ovom zakonu se tretira i pasivno pušenje. Činjenica je da pušač prilikom pušenja dvije trećine duhanskog dima izbacuje u svoju okolinu čime ugrožava i zdravlje drugih ljudi u svojoj okolini - kazao je Pehar.

U toku je debata.


Centralna javna rasprava o Nacrtu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje bit će održana danas u Parlamentu Federacije BiH.

Na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, Vlada Federacije BiH je utvrdila i Parlamentu Federacije BiH uputila taj nacrt.

Nacrt je usvojio i Zastupnički dom (mart 2017.) i Dom naroda (juni 2017.) Parlamenta Federacije BiH, te je provedena javna rasprava u trajanju od 90 dana, podsjećaju iz Ministarstva zdravstva FBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.