BIH

Ustavni sud BiH odbio apelaciju Turčinu koji je predstavljao prijetnu po nacionalnu sigurnost BiH

M. Aš.

11.10.2017

Ustavni sud Bosne i Hercegovine održao je danas sjednicu Velikog vijeća u Sarajevu na kojoj je odbio kao neosnovanu apelaciju Ačiku Džanu (Acika Cana) podnesenu protiv presudâ Suda Bosne i Hercegovine, rješenja Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i rješenja Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine – Službe za poslove sa strancima u odnosu na pravo na privatni i porodični život. 

Džan državljanin Republike Turske i Republike Srbije, podnio je apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine protiv presude Suda Bosne i Hercegovine, rješenja Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i rješenja Ministarstva – Službe za poslove sa strancima, osporavajući presudu Suda BiH broj S1 3 U 023396 17 Uvp od 9. augusta 2017. godine.

Apelant tvrdi da mu je osporenim odlukama, kojima mu je otkazano pravo na stalni boravak i izrečena mjera protjerivanja s teritorije BiH na četiri godine, povrijeđeno pravo na slobodu kretanja

Služba za poslove sa strancima otkazala je prošle godine u julu stalni boravak u BiH državljaninu Turske i Srbije Džanu jer je predstavljao pretnju po nacionalnu sigurnost BiH.

Uz otkaz stalnog boravka Džanu je izrečena mera proterivanja sa zabranom ulaska i boravka na teritoriji BiH u periodu od četiri godine,

Džanu se sudilo u Sudu BIH za međunarodni šverc heroina i pranje novca.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.