BIH

U Sudu BiH nastavljeno suđenje lideru SBB-a | Advokati: Besmisleni dokazi Tužilaštva i udar na privatnost Radončića i drugih

Piše: Ad. A. – M. Aš.

11.10.2017

Radončić: Tužilaštvo želi da naruši privatnost optuženih ( S. Saletović)

Ulaganjem nekoliko setova proceduralnih dokumenata Tužilaštva koji su dio prakse svakog sudskog procesa danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Fahrudinu Radončiću, lideru SBB-a.

Tu se mahom radilo o naredbama Tužilaštva prema FUP-u i SIPA-i za vještačenje mobitela i kompjutera optuženih.

 Požurili s optužnicom

Dokumentacija koju je ulagala tužiteljica Elvira Stanojlović, prema stavovima odbrana, ne dokazuje praktično ništa osim nezakonitog postupanja u istrazi Tužilaštva. Na današnjem ročištu otkriveno je da je jedan kompletan set dokaza pribavljen nakon podizanja optužnice, što je, prema Zakonu o krivičnom postupku, nedopustivo.

Advokatica Tatjana Savić primijetila je da je Tužilaštvo na vještačenje pojedine predmete poslalo 2. februara 2016. godine, a da je 5. februara podiglo optužnicu.

- Ovdje je Tužilaštvo požurilo da podigne optužnicu, a da nije ni prikupilo dokaze. Nije sačekalo ni rezultate vještačenja. – rekla je Savić.

Među nezakonitim dokazima našao se nalaz o vještačenju mobitela, koji je uradio Adnan Bešlić, koji je sam priznao u sudnici prije nekoliko mjeseci da uopće nije ovlašteni sudski vještak.

Tužilaštvo je pokušalo u sudski spis progurati dva CD-a u kojima je sadržaj vještačenja, a koji nema veze s ovim sudskim procesom. Na to su odbrane žestoko prigovorile kazavši da se time protuustavno, grubo i nezakonito narušava privatnost optuženih. Na tim CD-ovima nalaze se sadržaji stari i po dvije godine u odnosu na dan otvaranja istrage. Radi se o kompletnoj komunikaciji optuženih i njihovim privatnim razgovorima sa mnogim osobama koje nemaju veze s ovim slučajem. Te je prepiske, inače, neko iz Tužilaštva BiH vjerovatno dao medijima kako bi optuženi bili diskreditirani.

Na ovaj pokušaj Tužilaštva reagirao je Radončić.

Transkripti medijima

- Želim da se izjasnim o CD-u koji Tužilaštvo želi da uvede u predmet. Neko može za pet godina, prema Zakonu o slobodi pristupa informacijama, pristupiti ovom CD-u i njegov sadržaj privatne prirode iskoristiti u propagandne svrhe i to zloupotrijebiti. Mislim da Sud mora da vodi računa o zaštiti moje privatnosti. Tužilaštvo je 26. januara 2016. godine na kriminalan način dostavilo falsificirane transkripte razgovora brojnim medijima. To je urađeno na relaciji SIPA-Tužilaštvo. Od SIPA-e smo dobili pismeno uvjerenje da rade profesionalno. Vidjeli smo da je u slučaju Azre Sarić zaštićena njena privatnost, a danas se štiti privatnost tužiteljice. Zašto sam samo ja izuzetak – upitao se Radončić.

Lider SBB-a osvrnuo se i na brojne naredbe koje se tiču vještačenja njegovog mobitela i pretresa.

- Ništa u mobitelu i drugdje nije nađeno što bi moglo ukazati da sam radio nešto nezakonito – kazao je Radončić.

Nezakonite naredbe

Asim Crnalić, šef Radončićevog advokatskog tima, komentirajući cijeli set naredbi koje se odnose na pretres i oduzimanje predmeta od optuženih, a koji su kasnije vještačeni, ocijenio je nezakonitim i neustavnim. Pojasnio je da Tužilaštvo, a pozivajući se na praksu Evropskog suda za ljudska prava, nije moglo obaviti pretrese bez sudske naredbe.

- Svaka naredba Tužilaštva bila je protivzakonita. Ne može Tužilaštvo naređivati da se vještače telefoni niti za to ima ovlaštenja. Oni uopće nisu mogli tražiti vještačenje sadržaja, jedino su mogli tražiti karakteristike oduzetih mobitela. Sve drugo moralo se raditi isključivo po naredbi Suda BiH, koje nema – naveo je Crnalić.

I on se osvrnuo na prijedlog Tužilaštva da se u sudski spis uvede CD sa svim mogućim komunikacijama optuženih, a za koje je ranije Sud BiH tražio da budu redigirane kako bi na taj način bila zaštićena privatnost optuženih.

- CD ne može biti u dokaznom materijalu koji nije izveden pred ovim sudom. Vi ste, časni sude, naredili Tužilaštvu da izrediguje sadržaj CD-a, a Tužilaštvo želi da optereti spis nečim što nije zakonito i što nema veze s ovim postupkom. U transkriptima SMS-ova i razgovora ima povjerljivih poslovnih i vrlo privatnih stvari za koje je Sud kazao da ih ne želi znati, a Tužilaštvo sebi dozvoljava da ih pokuša uvesti u spis – pojasnio je Crnalić.

Savić: Ko će odgovarati za švrljotine Tužilaštva  

Nekoliko dostavnica koje je Tužilaštvo namjeravalo uložiti u sudski spis, prema mišljenju advokatice Tatjane Savić, ne zadovoljava ni minimum formalnopravnih zakonskih uvjeta. Tu se, naime, datumi uopće ne poklapaju. A ona je navela da dostavnica mora biti čitko potpisana da bi se mogao utvrditi identitet osobe koja je određeni akt primila. To u ovom slučaju nije bilo ispoštovano ni s jednom dostavnicom te je ona to skupa opisala kao švrljotine Tužilaštva. Advokatica je pojasnila da je datum na dostavnicama 2. februar 2016., a evidencija od 13. januara te godine.

- Kako je to moguće ako se tražila hitnost i očigledno je da neko mora odgovarati za aljkav rad ili možda za nešto više – kazala je Savić.


Savić: Požurili s optužnicom. Savić: Požurili s optužnicom

Dautbašić: Zloupotrijebljeni transkripti za strašan medijski linč

Bakir Dautbašić zatražio zaštitu privatnosti.  

- Samo da kažem da smo i mi učene glave i da preko nekih stvari ne možemo tek tako prijeći. Transkripti su izašli u javnost onog dana kada smo Bilsena i ja uhapšeni, ali i dvije sedmice kasnije, kada je lišen slobode Radončić. To je moglo dati Tužilaštvo ili SIPA i tada se protiv nas vodio strašan medijski linč. Kada su u pitanju vještačenja telefona, na naredbama upućenim FUP-u stoji ime tužioca Čampare. Svi znamo da tamo radi njegov brat. Federalni MUP nema akreditaciju za ta vještačenja, nego isključivo Državna agencija za forenziku, koja je svjesno zaobiđena – kaže Dautbašić.


Crnalić: Tužilaštvo podiglo optužnicu pa tek pokušava da nađe dokaze

Crnalić je kazao novinarima ispred Suda BiH da je odbrana pred Sudsko vijeće postavila jedno važno pitanje: „Može li Tužilaštvo BiH svojim naredbama zadirati u područje privatnosti osumnjičenika, odnosno optuženika ili eventualno svjedoka“?

- Jasan je odgovor na to pitanje. Tužilaštvo BiH je strana u postupku i bez naloga Suda ne može ulaziti ni u stan, ni u kompjuter niti može otvarati pisma. A, danas ste čuli da Tužilaštvo predlaže niz naredbi o vještačenju kojima tim za kompjuterske analize treba utvrditi sadržaj telefona, laptona ili nekog većeg kompjutera – rekao je Crnalić.

Crnalić se osvrnuo i na dokaze koje je Tužilaštvo BiH želi uvesti u spis, a pribavljeni su nakon podizanja optužnice.

- Ovaj zadnji set dokaza Tužilaštvo još nije ni pribavilo, a nada se da hoće. Pa optužba se podiže na temelju dokaza. Ako nemate dovoljno dokaza za tezu da je osumnjičeni počinio krivično djelo, onda ga neće optužiti. Ovdje se pokazalo da je to moguće. Optužit ćemo nekoga za koga nismo iznijeli sve dokaze, a onda ćemo ih naknadno pokušati naći– zaključio je Crnalić.

Crnalić: Tužilaštvo nije moglo raditi bez sudske naredbe. Crnalić: Tužilaštvo nije moglo raditi bez sudske naredbe

Upozorenje sutkinje Mašović

Odmah na početku ročišta, predsjedavajuća Sudskog vijeća Hasija Mašović upozorila je Fahrudina Radončića na neprimjereno ponašanje prema tužiteljici Elviri Stanojlović, jer je na prošlom ročištu Radončić spominjao prethodne slučajeve na kojima je radila, kao i neke detalje iz njenog privatnog života

- Prošli put ste otišli predaleko spominjući supruga tužiteljice, što je nedopustivo. Nećemo dozvoliti da se ova sudnica koristi za bilo kakve druge stvari izuzev onih koje su vezane za ovaj predmet – rekla je sutkinja Mašović obraćajući se Radončiću.

Radončić je odgovorio da uvažava upozorenje, ali da je njegova reakcija nastupila nakon "provocirajućih istupa" Tužilaštva prema njemu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.