BIH

Potražuju 500.000 KM po sudskim presudama i ukazuju na nedostatak kadra i opreme

Policija Livanjskog kantona nezadovoljna

Ale KAMBER

12.10.2017

Ovih dana saopćenjem se ponovo oglasio Sindikat policije Livanjskog kantona u kojem izražava nezadovoljstvo činovanjem, koje je bilo obećano ove godine uz Dan policije, ali je odgođeno, čime su materijalno oštećeni policajci koji su zaslužili viši čin i koji podsjećaju da je posljednje činovanje bilo prije pet godina. 

U saopćenju navode da se na taj način kršio i Zakon o policijskim službenicima koji predviđa da se početkom svake godine sačini lista slobodnih radnih mjesta za sve činove koja se potom dostavlja komesaru na dalje postupanje. U Sindikatu policije navode da su na ovu činjenicu upozoravali i resorno ministarstvo i komesara, ali bez efekta, premda po njima, nedostaje oko 70 policijskih službenika što se kompenzira dodatnim angažmanom već uposlenih, što je po njima demotivirajuće. 

Policajci su posebno nezadovoljni zbog neprovođenja pravosnažnih presuda za noćni rad i rad u vrijeme blagdana, a na osnovu kojih potražuju oko 500.000 KM, uz zakonsku kamatu od 12 posto godišnje, od čega im je isplaćeno samo 100.000 KM. 

Nezadovoljni su i opremom, a vezano za nabavke vozila predlažu da se vodi računa o prioritetima, te da se nabavljena vozila ne dodjeljuju dok u cijelosti ne budu i opremljena pripadajućom opremom.

Obećana pomoć

Nedavne mirne proteste policije Livanjskog kantona podržao je i sada već bivši predsjednik kantonalne Vlade, Draško Dalić, koji je svojevremeno i sam bio policijski službenik. Obećao im je i pomoć, ali u međuvremenu je smijenjen unutarstranačkim preslagivanjem kadra HDZBiH i zamijenjen Ivanom Jozićem, koji još uvijek sagledava gdje je došao i s čime se sve susreće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.