BIH

Novost za sve vozače u BiH - "Spasilački list"

Avaz.ba

12.10.2017

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) kreirao je i pokrenuo projekat "Spasilački list za vozilo i vozača" koji za cilj ima lakše spašavanje vozača u saobraćajnim nesrećama.

Naime, u BIHAMK-u su odlučili pomoći službama spašavanja nakon teških saobraćajnih nesreća na cestama. 


Potpuno besplatno

- Kako bismo spasilačkim timovima dali cjelovitu informaciju, kreirali smo spasilački list za vozača i vozilo, na kojem se sa jedne strane nalazi standardizirani A4 spasilački list kreiran od proizvođača vozila (proizvođači vozila ne snose odgovornost za naknadne prepravke vozila kao što su ugradnja plina, dodatnih sjedišta i sl.), dok se sa druge strane nalaze osnovne medicinske informacije o vozaču (ime i prezime, godište rođenja, krvna grupa, alergije i slično) - naveli su u BIHAMK-u.

U slučaju da jedno vozilo koristi više osoba (npr. supruga i suprug), moguće je posjedovanja više spasilačkih listova za vozača.

Osnovni cilj ovog projekta jeste pomoć hitnim službama spašavanja prilikom vršenja intervencija oslobađanja i zbrinjavanja unesrećenih u saobraćajnim nezgodama.

Gdje i kako preuzeti Spasilački list?

Svi vozači moći će potpuno besplatno preuzeti Spasilački list u prostorijama BIHAMK-a. Vozači će dobiti list koji će popuniti sami, te potpisom garantovati tačnost podataka. Spasilački list je potrebno držati iznad vozačevog sjenobrana.

Iz BIHAMK-a su kazali da će svi vozači koji preuzmu spasilački list dobiti i sticker za vjetrobransko staklo koji će pomoći spasilačkim službama da znaju koje vozilo posjeduje navedeni list.

Realizacija projekta “Spasilački list za vozilo i vozača” finansiran je od strane BIHAMK-a, Svjetske automobilističke asocijacije (FIA), JP Cesta FBiH, dok je pokrovitelj projekta Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

U okviru navedenog projekta izvršeno je kreiranje web-aplikacije spasilački list za vozilo, u sklopu koje se nalazi većina marki i modela koji se mogu naći na tržištu u Europi, dok će baza spasilačkih listova za vozače biti kreirana prilikom realizacije projekta.

Izvšena je obuka pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova KS, uposlenika koji obavljaju tehničke intervencije Federalne uprave civilne zaštite, Civilne zaštite KS, kao i vatrogasne brigade koja se nalazi u sastavu javnog preduzeća "Autoceste FBiH", dok su sa navedenim projektom upoznati u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS.

U narednom periodu planirano je proširenje projekta na cijeli teritorij BiH, te nastavak edukacije uposlenika MUP-ova, vatrogasnih brigada i hitne medicinske pomoći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.